Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjejerna tar över Geneta

Det är full fart med barn och fotbollar på konstgräset på Geneta den här veckan. Men bara för tjejer.

Futebol de forca är en verksamhet av och för tjejer. Verksamheten startade i Mozambique, men finns nu i hela världen, även i Sverige – och Södertälje.

Den här veckan anordnas ett gratis fotbollsläger för alla fotbollsintresserade tjejer under fyra timmar, inklusive lunch, varje dag.

– Jag älskar sport och spelar innebandy i lag. Det här är perfekt att man kan spela med bara tjejer. Annars spelar jag med mina bröder på gården, säger 15-åriga Jennifer Boyaci.

Hennes lite yngre kompisar, som just skrattande dribblat sig förbi ett gäng koner, håller med:

– Jag har gått på andra fotbollsläger också. Men pojkarna är så dåliga på att lyssna, det är lugnare här, säger Edessa Izgin, 10 år.

Futebol da forca, som är till för enbart tjejer, som är gratis och där tidigare fotbollserfarenheter inte spelar så stor roll har en stor verksamhet i Södertälje. Målet är att få tjejer att bli intresserade, och att träningen ska bli som en språngbräda till att spela mer organiserat.

Sju av de 30 ledare som finns i Södertälje är med på Geneta, 15-åriga Albera Jene, som spelar fotboll i Assyriska, men som också tränar tjejer inom Futebol da forca under veckorna är en:

– Tjejerna vågar visa sig mer, och ta plats när det bara är tjejer här. Framför allt de som är nybörjare.