Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjänster och gentjänster

Ytterligare lägenhetsaffärer bland ministrar pekar ut systemfelet bakom hyresmarknaden. När en marknad inte fungerar fixar makteliten alltid egna vägar in.

Det började med Margot Wallström (S). Utrikesministern hade fått ett förstahandskontrakt på en lägenhet i Stockholm av fackförbundet Kommunal. Man kan ha åsikter om ifall det verkligen är en muta, inga direkta motkrav på någon exakt politisk policy verkar ha funnits, det handlade förmodligen mer om att skapa relationer. Ta hand om sina vänner.

Så verkar vara fallet när försvarsminister Peter Hultqvist (S) även han avslöjats ha fått ett förstahandskontrakt, i hans fall via en militär stiftelse. Det är svårt att se att en sådan skulle kunna ”be” om en direkt politisk fördel i utbyte. Snarare ville de nog mest hjälpa till, en klapp på axeln och dunk i ryggen, klart grabben ska ha en lägenhet.

Det här mönstret återupprepas inte bara när det kommer till ministrar som får fördelar av diverse intressen och organisationer, utan även mellan dessa aktörer.

Kommunal och Byggnads, två fackförbund, driver fastighetsbolaget Polstjärnan.

Svenska Dagbladet kunde i onsdags rapportera att ingen av de lägenheter som ingår i det bolaget har ställts till bostadsköns förfogande. Inte heller har bostäderna hyrts ut i en särskild kö till fackförbundens medlemmar. I stället har hyreskontrakten delats ut som en förmån till diverse olika makthavare och kontakter – socialdemokratiska politiker, höjdare inom de egna förbunden och, som rapporterades senast, till Kooperativa förbundets vd och hans fru. Ett extra lägenhetskontrakt här och var för att sockra budet.

Egentligen är det enkel marknadslogik att det blivit så här.

Om staten bestämmer att det får produceras 100 cyklar på ett år, men fler människor vill köpa en, då kan man antingen producera fler eller höja priset på de cyklar som finns tills efterfrågan dämpas när priset blir högre. Om det inte är tillåtet att tillverka fler och man inte får höja priset på de som finns, uppstår en svart andrahandsmarknad. Där priset blir högt och där makthavare får en cykel under bordet.

Den svenska bostadsmarknaden är dysfunktionell. Den har förstörts av regleringar, socialism och byråkrati.

Det inte ett utbud som motsvarar efterfrågan, alltså handlas det svart med hyreskontrakt. Precis som makthavare kommer använda hyreskontrakt som valuta i förhandlingar.

För makteliten själv är givetvis alltid undantagna de systemfel som den socialistiska marknaden skapar. De har alltid sin egen kö.

För att komma till rätta med detta borde staten garantera lägenheter till ministrar på samma sätt som de gör till ledamöter som sitter i riksdagen.

Det motverkar att särintressen får fritt fram att muta med kontrakt. Men ytterst handlar det återigen om att marknaden inte fungerar och att det skapar alla möjliga olika systemfel.