Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tipsen till föräldrar inför valborg

Ungdomarna gör sig redo för fest. Polis och fältare gör sig redo för en av årets mest intensiva helger. Fältarnas uppmaning till föräldrarna är att vara nyfikna.

Strax innan skymningen faller på valborgsmässoafton i morgon samlas fältarna, nattvandrarna, polisens volontärer med flera vid Stadshuset.

När majbrasorna sedan har slocknat börjar deras riktiga arbete.

– Valborg innebär alkoholpremiär för många ungdomar. Värmen har kanske inte hunnit komma men det blir ljusare, det är mycket folk i rörelse och ungdomar kommer ut för att umgås, säger Jakob Maximurad, fältassistent i Södertälje kommun.

Förberedelserna inför valborg har pågått i flera veckor. Tillsammans med räddningstjänst, polis och kollegor från kommunen finns fältarna ute på stan fram till småtimmarna. Från centrala Södertälje till Järna åker fältarna med fem bilar med handläggare från socialkontoret.

Det handlar inte om att skuldbelägga unga som fått i sig för mycket alkohol, mer att hjälpa och stötta ungdomar som behöver hjälp, tips och råd, förklarar Jakob Maximurad och kollegan Jens Malmström.

I morgon hoppas de få sällskap av föräldrar till de festsugna ungdomarna.

– Vi uppmanar alla vuxna och vårdnadshavare att hålla koll på sina ungdomar. Det är förebyggande med vuxna som närvarar i ungdomarnas miljö, säger Jakob Maximurad.

Han skickar med en uppmaning till föräldrarna: Var nyfiken på vad ditt barn gör.

– Oavsett om det gäller valborg eller sociala medier, så gäller det att vara närvarande.

Fråga din ungdom vad den ska göra och vilka kompisar den kommer att umgås med.

Även för polisen stundar en av årets mest intensiva helger. Södertäljepolisen stärker upp i helgen med ett antal polispatruller, en patrull med polisbuss och ytterligare beredskap till deras lördagsresurs.

– Vi förväntar oss att valborg ser ut som de senaste åren. Då det är på en lördag, med människor som också ska festa ”vanligt”, så finns en oro för att det kommer att vara minst lika mycket som tidigare år, säger Peter Nylind, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

För att motverka langning till unga finns polisen utanför Systembolag i stan och håller extra koll i dagarna.

– Vi ska vara synliga och göra ingripanden om det finns ungdomar som trålar runt, eller personer som verkar vara ungdomarna behjälpliga, säger Nylind.

Både polis och fältare är överens om att valborg i Södertälje blivit lugnare de senaste åren. Att festa utan alkohol är inget dumt, snarare tvärtom, säger fältaren Jens Malmström.

– Det kan ske en normalisering där ungdomar tror att deras vänner dricker, utan att det är så. Det är inte konstigt att inte dricka, man kan ha kul på andra sätt.