Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio JSK-tjejer spelar VM i Helsingfors

Inte mindre än tio tjejer från Järna SK är med när VM i ringette inleds i Helsingfors på söndag.

Annons

I senaste VM, i Kanada för två år sedan, var då 15-åriga My Nilsson och 16-åriga Olivia Hörvallius JSK:s bidrag till det svenska laget, som föll med 6-21 mot USA i bronsmatchen (My Nilsson gjorde tre mål i den matchen).

Både My, 17, och Olivia, 18, är med igen när VM avgörs i Helsingfors över årsskiftet. Och den här gången har de med sig fyra lagkamrater från Järna: Jolin Karlström, 18, Hanna Jensen, 19, Madelene Poltén, 18 och Bea Öqvist, 17.

Dessutom är fyra tjejer från JSK med i det svenska U20-lag som också deltar i turneringen. De är Elin Witick, 17, Jennifer Peterback, 16, Linnéa Helsing, 16 och Matilda Karlsson, 17.

Kanada och Finland är överlägsna inom ringette, en sport som i Sverige bara utövas av tre klubbar i Stockholmsområdet (utöver Järna även Ulriksdal och Sollentuna). I VM gör Kanada och Finland upp om den så kallade Sam Jacks Trophy i tre matcher, medan övriga lag (de två svenska lagen, Kanada U21 och Finland U20, USA, Tjeckien och Slovakien) inleder med ett gruppspel för att senare göra upp om President's Trophy.

Sveriges chanser att vinna matcher i turneringen bör ha ökat med tanke på att VM nu utökats med Tjeckien och Slovakien, som inte varit med tidigare.

- Vi borde ha en chans. Jag vet att Ulriksdal var nere och spelade en turnering där Tjeckien hade ett eller två lag med och då var de snäppet sämre än Sverige. Men de är inte totala nybörjare. Jag vet inte hur stor sporten är där nere, men jag vet att den har funnits där ett tag, säger Järnatränaren Arne Hörvallius som är med i den svenska ledarstaben i VM.

De svenska lagen åker till Helsingfors på annandagen och spelar sin första matcher på söndagen. Sverige mot Finland U20 och Sverige U20 mot USA.

Turneringen pågår till och med den 4 januari och spelas i Helsingin Jäähalli, där de svenska juniorkronorna spelar sina gruppspelsmatcher i junior-VM i ishockey under samma period.

Parallellt med VM anordnas även en ringettefestival där Sverige deltar med ett U14- och ett U12-lag. Sammanlagt nio JSK-tjejer är med i de lagen