Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tina shoppar second hand - vill bli överraskad: ”Jag älskar känslan av att göra fynd”

Tänk dig att du blir överraskad varje gång du shoppar. Att du finner den där personliga saken du inte visste fanns men letat efter och dessutom till ett fyndpris. Precis så är det att shoppa på Södertäljes secondhandbutiker. Det menar Tina Westerlund som gör livet roligare med återbrukat.

– Jag tycker om att shoppa och vill bli lite överraskad i butikerna, säger hon och fortsätter:

– Älskar känslan av att göra fynd: Ahh där är den, boken jag saknat, den måste jag ha. Och så kostar den bara 10 kronor och jag blir lycklig.

Det handlar om känslan att i butiken få gå på upptäcktsfärd menar hon. Att få nypa i saker och kanske, eller snarare troligen, hitta något kul.

- I know what I want when I see it. Jag är ingen samlare. Det jag tycker är gulligt eller kul och som passar hos mig köper jag.

Loppis är fynd

Tina benämner sig som en ivrig loppismänniska och det är med öppna sinnen hon besöker Södertäljes secondhandbutiker.

– Ett par av butikerna – de förnämliga i Moraberg och på Viksängen - samarbetar med Telge Återvinning vet jag. Och nu i maj kan man enkelt lämna saker till återbruk via den rullande återvinningen. Saker som sedan säljs i butikerna. Det tycker jag är suveränt.

Vill du veta när den Rullande Återvinningen kommer till ditt område? Här hittar du hela schemat.

Och även om Tina inte anser sig vara en miljönörd så både sopsorterar hon minutiöst och lämnar ofta in saker för återbruk.

– Ibland vill jag byta ut och förnya även om jag inte riktigt har plats och då måste jag göra mig av med saker.

Så när hon och maken skulle flytta tillbaka till Södertälje efter en tid i Dalarna för några år sedan, skedde stora utrensningen. Också av sådant som Tina gärna hade behållit, men som det inte längre fanns plats för.

– Över 1700 grejer hade jag samlat ihop och femte gången jag kom till återvinningen i Dalarna skrattade tjejen där och sa att jag istället kunde ha öppnat eget.

Vill du bli bättre på Återbruk? Här har Telge Återvinning samlat information samt tips & råd.

Framförallt är det böcker som triggar igång Tinas shoppinglust. Hon älskar doften av trycksvärta, papper och damm och hemmet är inrett med bokryggar snarare än med tapeter.

– Böcker är min stora svaghet, jag har inga spärrar, jag handlar bara. En del för att jag vill ha men de flesta läser jag. Jag tycker om mina författare och vill ha hela deras författarskap. Som när det gäller John le Carré, Anne Taylor och Truman Capote exempelvis, säger hon och fortsätter:

– Men jag kan också hitta någon ny intressant författare som jag aldrig har hört talas om, bli nyfiken och köpa den boken. Böcker är livet på en pinne.

Enkelt uttryckt handlar loppisshopping om förälskelse för Tinas del.

– Jag blir lite kär i saker. Personliga grejer som är utvalda av mig och som jag tycker är roliga. Eller möjligen valda av maken som alltid brukar följa med på loppisturerna.

Och visst hittar hon sina skatter mitt ibland allt annat som brukar finnas på hyllorna fyllda med återbrukade ting.

– Pärlorna bara står där. Som när jag hittade 6 stycken oanvända tallrikar som komplement till de udda antal jag redan har och som inte tillverkas längre. Det känns som att hitta finaste kantarellstället, avslutar Tina Westerlund.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Telge Återvinning och ej en artikel av nyhetsredaktionen.