Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillverkade speciellt gråtegel från Tyskland

En vinterbild på ett tegelbruk från 1950-talet, kanske något tidigare, eventuellt senare, närmare besked återstår att forska fram.

Annons

Bilden visar det södra tegelbruket vid Ragnhildsborg på östra sidan om Täljeviken. Vi ser tegelbruket från västra sidan, över isen.

Det var en välbyggd anläggning med en praktfull trappstensgavel och en präktig skorsten. Den stora bruksbyggnaden var uppförd av tegel (vad annars?) av konventionell typ med röd färg.

Det lite märkliga var att man där började tillverka en då ny typ av tegelstenar, så kallat gråtegel. Metoden hade uppfunnits i Tyskland där en kemist experimenterat fram en kemikalie som tillsammans med lera och vatten bildade ett starkt byggmaterial.

Metoden byggde på att man gjorde en blandning som under högt tryck och värme blev ovanligt starkt.

Detta framställningssätt användes på flera håll i vårt land och man brukar inom byggkretsar kalla det Ludvikametoden eller Ludvikategel.

Detta hade sin storhetstid under 1910-talet.”Teglet” var dyrare än vanligt rött tegel vilket gjorde att det inte blev så populärt. Dock har det visat sig mycket motståndskraftigt.

I Södertälje finns det fortfarande byggnader av gråtegel som Rosenbad på Täppgatan 37.

För äldre Södertäljebor var annars Axlings tryckeri på Rådhusgatan det bästa exemplet. Detta senare revs under citysaneringen. Gråteglet där var då i anmärkningsvärt gott skick.