Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillsammans – när det passar

De styr Södertälje tillsammans. Men särskilt samstämmiga är inte Boel Godner (S) och Staffan Norberg (V).

Förhandsbeskedet var att såväl Vänsterpartiet som Socialdemokraterna skulle ha tillsammans som tema för årets 1 maj. Med samma tema från samma scen – men med olika talarstolar, det såg funktionärerna till att byta – skulle de bägge kommunalråden lägga ut orden.

Läge att lägga ett politiskt lackmuspapper på talen för att mäta stämningsläget – du vet ju surare, desto rödare.

Och det visade sig vara stor skillnad i budskap. Boel Godner utstrålade lugn, trygghet och tillförsikt. Staffan Norberg var mer alarmistisk – som kring bostadspolitiken.

Staffan Norberg, som var först ut, konstaterade att det råder brist på vanliga bostäder i Södertälje, inte minst hyreslägenheter:

– När kommunen får 1 000 innevånare per år så stannade byggandet av hyresrätter 2015 vid 52 stycken – 52.

Norberg, som i mer än ett decennium styrde stadsbyggnadsnämnden då byggnadstakten låg på ungefär samma låga nivå, fortsatte:

– Ska det byggas hyresrätter måste både staten och Södertälje släppa på bromspedalen för hyresrätten.

Boel Godner bytte ut bromspedalen mot tal om att Södertälje och Sverige behöver en bostadsexplosion.

Men förutom det gav hon andra budskap än Norberg.

– När vi bygger bostäder i Södertälje, och det gör vi, bygger vi för alla, sa hon och pekade från sin plats på scenen mot lyftkranen bakom Gamla rådhuset där bostadshuset Grand central nu växer fram.

Godner markerade att man inte bygger särskilt för nyanlända eller för andra specifika grupper.

Staffan Norberg gav ännu en känga åt hur samarbetet i Södertälje fungerar när han talade välfärd – och tanken att på försök korta arbetstiden:

– Sådant vi i Vänsterpartiet tyvärr upplevt svårt att kunna ens få prova i Södertälje.

Han varnade även för att polisens omorganisation kan göra att den grova kriminaliteten åter kan växa i Södertälje. Dessutom fick han med sin gamla käpphäst om det otäcka i att Scania har tyska ägare.

Boel Godner å sin sida varnade inte för någonting – och kängade inte någon. Hon lyfte fram det ena goda samarbetet efter det andra, där kommunen arbetar tillsammans med andra.

En enda gång höjde hon rösten när hon sa att det är en socialdemokrats för-bannade plikt att agera när ojämlikheten finns kvar och breder ut sig.

Lackmustestet, då?

Ja, tveklöst är Staffan Norberg Södertäljes rödaste 1 maj-talare.