Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillfällige stadsdirektören finns redan i huset

Den nya tillförordnade stadsdirektören kommer inte att plockas in utifrån. – Det är viktigt med stabilitet, så det blir en person som finns i organisationen, berättar kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

I måndags tog Norrköpings kommun beslutet att anställa Södertäljes stadsdirektör Martin Andreae som ny högsta chef i sin kommun. Hans anställning påbörjas inte förrän 1 september, men hans intsats som stadsdirektör i Södertälje avslutas tidigare:

– Jag har inte riktigt kommit överens med Boel om detaljerna, men det normala är att jag kliver av tidigare som stadsdirektör. Men jag tänker vara kvar i organisationen och arbeta med en del frågor och förhandlingar fram till att jag slutar i början av sommaren, säger Martin Andreae. Det finns en hel del att ta tag i.

– Det är inga konstigheter. Om man ska sluta blir man som ett rundningsmärke under den kvarvarande tiden, så det är bättre att någon annan är stadsdirektör fram till en ny är rekryterad, menar Martin.

Han poängterar att det inte är någon schism som ligger bakom hans avhopp.

– Jag tycker man ska jobba i fyra, fem år på varje ställe, så länge man har driv och har momentum. Att vara förvaltare är inget för mig. Jag går hellre vidare, och det är heller inga problem för mig personligen. Jag och min fru kan lätt flytta på oss.

– Jag kände att det började bli dags att flytta och när jobbet i Norrköping var ledigt sökte jag mig dit. Jag ser det som en personlig kompetensutveckling att gå vidare, att få nya uppgifter. Så det är faktiskt ingen dramatik i detta, hävdar Martin Andreae med ett skratt.

Boel Godner, som ny på sin politiska post, var den som rekryterade Martin Andreae 2012:

– Det var ett annat läge i Södertälje då. En darrig ekonomi, an massa rättegångar, Astra Zeneca la ner stora delar av sin forskning i Södertälje, ett stort flyktingmottagande. Vi var i behov en rutinerad och kompetent chef, och Martin var ett bra val.

Man nu behöver ni inte en bra chef längre, eller?

– Jo, men en annan typ möjligen. Vi ska ta fram en kravprofil på den som ska ta över och sedan gå ut efterlysa en person som passar in. Vi är i ett annat läge i Södertälje än för fyra år sedan, svara Boel Godner som heller inte vill tala om att någon schism legat bakom Andreaes avhopp.

– Jag kommer att meddela personalen här på stadshuset i morgon (läs onsdag) om vem som ska bli tillförordnad stadsdirektör. Och det kommer inte att bli någon utifrån, någon konsult, utan en som redan arbetar i organisationen.