Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbud på Torekällberget – ångloket kom i rullning och spårade ur

Ångloket Förstlingen 2 som är en del av 1800-talsveckan på Torekällberget kom i rullning och spårade ur.

Annons

Loket Förstlingen 2 är en kopia av ett ånglok som byggdes i Eskilstuna på 1850-talet och är på Torekällberget som en del av den pågående 1800-talsveckan.

Under lördagen spårade tåget ur.

– Det var den femtonde turen idag, berättar Kjell Nordeman, lokförare och medlem i den intresseförening som bemannar och kör loket.

– Vi fick inte riktigt igång loket och då försöker man antingen tuffa framåt lite eller bakåt. Vi gjorde en backmanöver och det blev lite för mycket berättar han.

Loket gick inte att få stopp på med den manuella bromsen utan backade av spåret och in i två betongsuggor som står bakom spåret som en säkerhetsåtgärd.

Det rörde sig om en sträcka på 6-8 meter.

När loket tog stopp mot suggorna blev det också en ångläcka i ett rör under den plattform där man kör loket.

– Jag har varit med om det förut, men för en utomstående kan det nog uppfattas som dramatiskt, säger Kjell Nordeman.

Var det en farlig situation?

– Nej, jag upplevde inte det, vi har ju ställt ut betongsuggorna just i syftet att om det skulle hända något så skulle vi hamna där, säger han och berättar att föreningen också alltid har en person som ser till att ingen rör sig på spåret

Ångloket lyftes tillbaka på spåret med hjälp av en hjullastare och kommer vara kvar på området veckan ut, men det blir inga fler turer eftersom det måste repareras. Något som kommer ske när det fraktats tillbaka till Eskilstuna igen där det hör hemma.