Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillåt inte att parallella samhällen växer fram

Organiserat svartjobb visar risken med att inte ha en öppen arbetsmarknad. Det ger kriminella chans att skapa ett parallellsamhälle.

Sveriges radio P4 avslöjade nyligen i ett reportage hur många papperslösa och asylsökande utnyttjas i svartarbete, denna gång i Sörmland, men problemet finns i hela landet.

Människor som kommit till Sverige, inte fått uppehållstillstånd eller ännu väntar i ovisshet, tar jobb svart inom sådant som städ och restaurang för att kunna försörja sig.

Inte sällan väntar familjemedlemmar kvar i deras hemländer desperat på leveranser av pengar. Ibland handlar det om människor som fått avslag på att få stanna i Sverige men som hellre går under jorden än återvänder till länder de flytt ifrån.

Organiserat svartarbete blir då det enda sättet man har att försörja sig.

Alla människor agerar utifrån sin situation och de val som de har tillgängliga. Det är väldigt lätt för dem som sitter tryggt med sitt svenska medborgarskap att tycka att det är moraliskt förkastligt att människor går under jorden och lever som papperslösa. Dock, för mannen som är övertygad om att islamister kommer att döda honom så fort han återvänt till hemstaden och för kvinnan som redan blivit bortgift med en äldre alkoholiserad man och vet att hans släktingar letar efter henne är det fullt rimligt att välja att leva som papperslös och jobba svart till skamligt låga löner. Allt är bättre än att återvända.

Det är vad fattigdom och desperation gör med människors prioriteringar, ett dåligt val kan framstå som det enda rimliga.

Frågan om hur politiken ska förhålla sig till detta blir därför inte helt enkel. Det enda som är rimligt ur samhällets vinkel är att agera utifrån de lagar som finns.

Svartjobb och organiserad brottslighet knuten till detta måste stoppas. Människor som inte har uppehållstillstånd i Sverige ska utvisas. Samtidigt är det moraliskt beklagligt att denna sektor uppstår från första början. Bättre vore om vi kunde förhindra att fler fall uppstod.

För att göra detta finns två viktiga frågor som behöver ses över. Arbetsmarknaden och mottagningssystemet. Att det finns en omfattande svart arbetsmarknad visar på behovet av ingångsjobb, enklare att få med lägre löner. En lägre vit lön är fortfarande bättre än en svart lön som kontrolleras av kriminella. Nyanlända måste få en chans att få sitt första jobb snabbare.

Mottagningssystemet behöver också fungera mer effektivt, så att den som inte får uppehållstillstånd får veta detta snabbt och slipper vänta kvar i ett papperslöst limbo.

Utmaningarna med framväxten av ett parallellt samhälle är högst verkliga, och de måste undvikas till varje pris.

Både för samhällsordningen och för att lindra enskildas lidanden.