Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne: Scaniadirektören Stig Ericsson blev 91 år

Artikel 20 av 20
Minnesord i LT
Visa alla artiklar

Direktör Stig Ericsson, Solna, har fridfullt somnat in vid en ålder av 91 år efter flera års sjukdom. Närmast anhöriga är hustrun Marilda och sonen Staffan med familj.

Stig Ericsson var en framstående teknisk pionjär och företagsledare, teknisk direktör för Scania (1983-1990), och ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Han ledde banbrytande insatser i utvecklingen av lastbilar, svetsmaskiner, tyristorstyrda ellok och kärnreaktorer. Stigs ledarförmåga var baserat på ett djupt kunnande. Han ställde höga krav på sina medarbetare men ännu högre krav på sig själv.

Han föddes i Tranås och var son till smidesmästare Eric Ericson och hans maka Elsa. Efter uppväxten i Tranås och gymnasiet i Norrköping studerade han på KTH till civilingenjör i Maskinteknik.

Stig började sin yrkeskarriär som konstruktör på STAL i Finspång och på Scania-Vabis i Södertälje. Han arbetade i ledarroller på ASEA i Västerås med kärnreaktorer och tyristorstyrda ellok från 1957 till 1970. Efter fyra år som direktör och platschef på ESAB i Laxå återvände han till Scania som direktör och chef för chassiutveckling och produktion. 1983 blev han befordrad till teknisk direktör för Scania och invald som ledamot av IVA, Avd. I (Maskinteknik). Han var ordförande i Svensk-Tyska Forskningsföreningen (STYFF) från 1992 till 1997.

Familjen var mycket viktig för Stig. Även om han inte hade mycket fritid, så hade han alltid tid för sin familj. 1953 gifte han sig med Birgitta Ellebring, som avled i cancer 1977. Deras son Staffan bor i Boston med sin familj. 1980 i São Paulo träffades Stig och Marilda Martoni, hans blivande hustru och livskamrat. De gifte sig året efter, och Marilda flyttade till Sverige. Stig och Marilda tyckte mycket om att resa. De var välkomna gäster hos släktingarna i USA och Brasilien och axlade fulla rollen som farföräldrar till barnbarnen i Boston.

Stig var en sann hedersman, och vi minns med värme hans entusiasm, energi och drivkraft, intelligens, öppna sinne och hans kärlek och tillgivenhet till sin familj.

Tekn dr Staffan Ericsson