Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne av Pär Lundell: ”Stor arbetskapacitet och stark vilja”

Artikel 19 av 20
Minnesord i LT
Visa alla artiklar

Auktionisten och antikhandlaren Pär Lundell, Nykvarn har avlidit. Han blev 92 år. Närmast sörjande är Dexter, Pernilla, Carina, Maria, Bobo och Nicklas.

Pär växte upp på Södermalm och Svartsjölandet. Hans far var möbelsnickare och han blev tidigt insatt i möbeltillverkning och renovering. Pär gick på Södra Latin och avlade realexamen. Den fortsatta skolgången blev avbruten, men Pär fortsatte i livets hårda skola.

Äventyret lockade och han ville pröva sina krafter. Bland annat utövade han i ungdomen olika sporter såsom boxning, segling och rodd, men det som han fortsatte med hela livet var bridge, där han 1958 vann SM i par tillsammans med Jan Wohlin. Svensk seniormästare blev han 1986 och 1987 tillsammans med Hilding Persson.

Pär hade en snabb uppfattningsförmåga och gott minne både för kortspel, människor och föremål. Han flyttade som ung till England där han började som antiktrader. Han bildade familj och drev en antikhandel i England. Med sin charm och entrepenörsanda lärde han sig snabbt att köpa och sälja. England var krigshärjat och det var lätt att hitta stora mängder prisvärda ”antikviteter” som hade avsättning i Sverige.

Hans import hade stor bredd i sortimentet. Mindre möbler, porslin, glas, kristall, silver, pläter, koppar och mässingsföremål importerades i stora lass. Det är säkert tusentals familjer som har saker som Pär hade importerat. Han var en av de sista som upplevt antikimporten efter kriget.

Bland annat gjorde svängningar i marknaden att Pär flyttade åter till Sverige och tillsammans med hustrun Asta på 1970-talet köpte Årby Gård i Nykvarn. Där drev de antikhandel och hade uppskattade sommarauktioner. De drev även secondhandbutiker och antikaffärer i Stockholm och Södertälje. Pär hade både en något bohemisk sida, en stor arbetskapacitet och en stark vilja men var lätt att göra affärer med. Han hade en stor personlig charm som kanske särskilt tilltalade det ”täcka könet”.

Det var viktigt för Pär att barnen fick en ordentlig uppfostran och skolutbildning. Han fortsatte att göra affärer långt upp i åren. Pärs livsväg var kanske krokig och på jordfästningen ville han att man skulle spela:

”I’v lived a life that’s full,

I’v traveled each and every highway.

And more, much more than this,

I did it my way.”

Ulf R. Olsson