Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigare Scaniachef på väg in i AB Volvo

Scanias forne direktör är på väg in i styrelsen för lastbilskoncernen AB Volvo.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson är på väg att ta en roll även i lastbilskoncernen AB Volvo, där han föreslås bli invald i styrelsen.

De två stora Volvoföretagen är nästan helt åtskilda sedan AB Volvo sålde personbilstillverkningen till Ford 1999. Numera ägs Volvo Cars helt av kinesiska intressen, medan AB Volvo med sina lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner är ett av Sveriges största börsnoterade företag.

– Det blir lite nytt att en koncernchef för det ena bolaget sitter i styrelsen för det andra, säger Mikael Wickelgren, forskare om fordonsindustrin på högskolan i Skövde, till TT.

Men en mycket viktig sak har de två Volvo gemensamt: varumärket.

– Det ligger i kärnan av verksamheten för båda. De två koncerncheferna möts när man har överläggningar om det gemensamma varumärket, säger Wickelgren.

Det är dock knappast det tyngsta skälet till att valberedningen i AB Volvo nu vill se personbilsbolagets vd Håkan Samuelsson i lastbilskoncernens styrelse.

Han har en gedigen bakgrund inom tillverkning av tunga fordon efter många år med toppjobb på Scania och tyska MAN.

– En fantastisk värvning. Det vore kanonbra om Samuelsson blir ordförande i AB Volvo om några år, säger Anders Trapp, finansanalytiker på SEB.

Håkan Samuelsson blev vd för Volvo Cars 2012 och har framgång där nu, men kan tänkas tacka för sig i bilföretaget om ett par år.

Lagom till dess kan han, som styrelseledamot i AB Volvo, ha blivit redo att ta över ordförandeklubban i lastbilskoncernen från Carl-Henric Svanberg.

- Det är inget fel på Svanberg. Men Samuelsson har en väldigt gedigen och lyckad bakgrund, säger Anders Trapp.

Håkan Samuelsson har avböjt att kommentera sitt uppdrag i AB Volvo.

Samuelsson fostrades i Scania och lämnade där sin chefsposition för MAN för drygt 15 år sedan.

AB Volvo håller årsstämma

AB Volvo håller årsstämma i Göteborg på onsdagen.

Valberedningen föreslår att Carl-Henric Svanberg får fortsätta som ordförande i bolagets styrelse, ett uppdrag han haft sedan 2012.

Valberedningen föreslår också att tre nya ledamöter väljs in i styrelsen: Volvos nye vd Martin Lundstedt, Volvo Cars vd Håkan Samuelsson, samt Industrivärdens vd Helena Stjernholm.

Stämman ska även besluta om utdelning till aktieägarna. Förslaget från styrelsen är tre kronor per aktie.

Källa: TT