Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tid för Byggnads att ta ansvar

Sverige är i stort behov av nya bostäder, förskolor och sjukhus. Men ska vi kunna fortsätta utveckla vårt samhälle måste vi ha konkurrenskraftiga byggföretag.

Annons

Kraven som Byggnads ledning lagt under avtalsrörelsen innebär att en tredjedel av våra medlemsföretag får svårt att överleva och 30 000 med- arbetare hade förlorat sina jobb, varav 5 231 här i Stockholms län.

När nu Byggnads ledning än en gång blåser till konflikt riskerar bostadsbristen att fördjupas. Detta är inte att ta ansvar för framtiden.

Sveriges byggindustrier värnar de små och medelstora byggföretagen. De utgör 99 procent av våra medlemmar och det är hos dessa flertalet av medarbetarna är anställda.

Ska det fortsätta vara så krävs det att vi tillsammans tar ansvar. Det krävs att vi inte ökar kostnaderna mer än andra branscher, att vi skapar möjlighet att tillsammans med medarbetarna välja den löneform som passar för verksamheten och att vi ser till att fler tecknar kollektivavtal.

Svenska byggföretag har utvecklats snabbt de senaste åren. Trivseln ökar, arbetsplatsolyckorna minskar och många företagare är stolta över att kunna erbjuda de anställda bra villkor.

En byggnadsarbetare tjänar i dag i snitt 33 000 kronor i månaden. I Stockholm ligger snitt-lönen för nyproduktion på 38 000 kronor. Som lärlingsanställd får du direkt efter gymnasiet 65 procent av vad en fullbetald yrkesarbetare får. Redan efter ett till två år så ligger man på snittet.

Ingångslönen för en byggnadsarbetare är alltså mer än vad en polis tjänar efter fem år eller vad en undersköterska med tio års erfarenhet tjänar.

I stället för att föra en ansvarsfull diskussion vid förhandlingsbordet har Byggnads ledning än en gång valt att bråka.

Faktum är att Byggnads ledning har valt varsel eller strejk i nästan samtliga avtalsrörelser i modern tid. Bara mellan 2011 och 2015 varslade Byggnads ledning 26 gånger i tvister mellan avtalsparter. Inget annat fackförbund väljer konflikt så ofta.

Vi vill att Byggnads kommer tillbaka till förhandlingsbordet. Vi har viktiga frågor att diskutera – hur ska vi tillsammans säkra de svenska byggjobben?

Hur ska vi se till att få en större mångfald i branschen? Hur får vi ett konkurrenskraftigt byggavtal? Det varsel som nu lagts kommer drabba vanliga människor eftersom hus, förskolor och sjukhus inte kommer att byggas. Detta i ett läge när bostadsbristen är större än på 50 år. Nu är det hög tid att Byggnads ledning i Stockholm tar ansvar för alla sina medlemmar runt om i landet.

regionchef, Sveriges byggindustrier Öst

Elisabeth Martin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel