Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thörn och Kerimo ledde långt första maj-tåg

Nej. Kommunals ordförande Ylva Thörn poängterade att hennes förbund alls inte utesluter någon som är aktiv i Sverigedemokraterna.
Det framkom tydligt under hennes första maj-tal på Stora torget.

– Ni har en fantastisk stad, ta hand om den och låt inte främlingsfientliga krafter ta över!

Socialdemokraternas huvudtalare på första maj, Kommunals ordförande Ylva Thörn, var kraftfull när hon talade inför en stor skara patrivänner på det blåsiga och kalla Stora torget

Hon förklarade också att hennes fackförbund kommunal med 500 000 medlemmar inte kan stoppa folk från att vara med i andra politiska partier än Socialdemokraterna, apropå den tvist i Södertälje där busschauffören Nader Helawi företräder Sverigedemokraterna och är medlem i Kommunal.

– Åsiktsfrihet är en självklarhet, men man måste givetvis följa våra stadgar, sa hon inför bland andra Peter Boström, Kommunals ordförande på Södertälje-buss.

Socialdemokraternas första maj-tåg var långt och kraftfullt då det anfördes av Stockholms musikkår Tre Kronor, och avslutades med Nykvarnms musikkår.

Däremellan tågade socialdemokrater i alla åldrar och det var ovanligt många, roliga, plakat. Huvudparten manade till regeringsskifte, och att se Sverige och Södertälje som möjlighetens land respektive stad.

Arbetarekommunens ordförande Yilmaz Kerimo talade först. Han lovade bland annat att Socialdemokraterna aldrig kommer att samarbeta med Nationaldemokraterna eller Sverigedemokraterna.

Ylva Thörn, som har många medlemmar i sitt fackförbund som fått det tuffare de senaste åren, hängde sedan på i kritiken mot regerings politik.

– Sverige är inne på fel väg. Regeringens GPS navigerar fel. Deras GPS står för gammeldags politiskt system – som ger klassamhället tillbaka.

I bakvattnet bakom Socialdemokraterna tågade Nationaldemokraterna från Stadsparken till Politikertorget, där ett politiskt möte, efter en stunds tekniskt strul, genomfördes. Några konfrontationer mellan de olika demonstrerande grupperna under första maj blev det ej, men en kvinna omhändertogs av polisen för att ha stört Nationaldemokraternas möte - och eftersom hon sa att hon skulle fortsätta fick hon sitta kvar på polisstationen så länge mötet varade.