Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terror och våld – från olika håll

Södertälje kommuns stadsdirektör Martin Andreae känner sig missförstådd av LT. Han får svar av LT:s politiske redaktör, Tomas Karlsson.

Under rubriken ”Hur tänkte du nu, Andreae?” försöker Tomas Karlsson i tisdagens ledare (LT, 15 december) bevisa att jag inte skulle begripa att våld och terror kan komma från olika håll.

Genom att lyfta fram ett citat som handlade om en speciell företeelse (rekrytering till IS) vill Tomas göra gällande att jag inte skulle förstå helheten, det vill säga att våld används av olika grupper.

Bakgrunden är att jag i fredags blev uppringd av en av LT:s journalister med anledning av att regeringen uppmanar landets kommuner att aktivera sig i kampen mot radikalisering och våldsbejakande strömningar. Frågan var vem som är ansvarig för frågan och vad vi gör i Södertälje.

Jag svarade att vi ännu inte fattat beslut om handlingsplan men att frågan diskuterats på det gemensamma chefssamråd vi har mellan polis, räddningstjänst och kommun.

Jag berättade för reportern att polisen via Säpo meddelat att man inte fått några indikationer på att några resor förekommit från Södertälje för att ansluta sig till IS. En del av analysen var att man inte ansåg Södertälje vara en högriskplats för detta eftersom andelen muslimer i Södertälje är så låg.

Hela resonemanget byggde på att vi pratade om risken för rekrytering till IS och att det gjordes en riskbedömning om Södertälje relativt andra städer.

Tomas Karlsson påstår att jag i intervjun skulle ha avfärdat regeringens initiativ ”att ta ansvar för ett strukturerat och konkret arbete med att förebygga radikalisering och rekrytering till våldsbejakande grupper” genom att påstå att ”det handlar ju företrädesvis om muslimer”.

Självklart har jag inte avfärdat ett regerings- initiativ och självklart vet jag att radikal islamism bara är en av flera tänkbara motiv för att ta till våld. Jag svarade på journalistens fråga om hur ansvaret för denna fråga är organiserat i kommunen och hur diskussionerna förts fram tills nu. Tomas Karlsson påstår att jag ”sätter likhetstecken mellan att vara muslim och islamistisk terror”. Ingenting kan vara mig mer främmande.

Ingenting av det jag sagt kan rimligtvis heller leda fram till denna slutsats.

Tomas Karlsson kan vara lugn. Jag begriper att terror och våld kommer från olika håll. I närtid har vi från olika delar av världen – och i Sverige – bevis för att våld är en använd metod för en lång rad av syften.

Från samhällets sida ska vi bekämpa alla former av våld oavsett vad gärningsmännen har för motiv. Jag bedömer att polisen och kommunen i Södertälje – genom sitt exceptionellt goda samarbete – har goda möjligheter att bekämpa tendenser till radikalisering och våldsbejakande.

stadsdirektör, Södertälje kommun

Martin Andreae

Svar: Det är inte bara bra, det är helt nödvändigt, att Martin Andreae tydliggör sin tanke kring muslimer och terrorism. I sin position har han ett särskilt ansvar för hur man uttrycker sig. För som regeringen skriver i sin strategi mot terrorism, där de vill att bland annat kommunala verksamheter tar ett helhetsperspektiv: ”Arbetet får inte leda till att vissa grupper stigmatiseras."

Frågetecknet kring det förebyggande arbete som regeringen, i sin överenskommelse med Alliansens fyra partier, vill ålägga kommunerna lyckas däremot stadsdirektören inte räta ut.

Där är Andreae uppenbart kvar i sin tankebana kring IS och terrorresor. Trots att regeringens uppdrag kring radikalisering och rekrytering gäller för samtliga våldsbejakande grupperingar.

Att förebygga innebär att kommunen ansvarar för att stämma i bäcken i tid – att man har en handlingsplan, så att man slipper ägna sig åt brandkårsutryckningar.

Det räcker inte att chefssamrådet träffas för att lyssna till rapporter från Säpo och polisen.

politisk redaktör, LT

Tomas Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel