Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telges stjärnskott går in i landslaget

Genombrott i basketligan under hösten. Och nu med i landslagstruppen för första gången. Telges stjärnskott Ellen Åström går från klarhet till klarhet.

Frida och Elin Eldebrink. Amanda Zahui. Farhiya Abdi. De väntade, bärande namnen var med. Ja, de som är skadefria, alltså.

Och det är långt ifrån alla. Louice Halvarsson är borta med hälseneskadan. Även Danielle Hamilton-Carter, Elisabeth Egnell, Kalis Loyd, Martina Stålvant och Josefin Vesterberg har tvingats tacka nej på grund av skador. Ashley Key är inte heller i spelduglig form.

En lång lista som öppnar för skrällar och nya namn. Som Ulrica Holmqvist. Och inte minst Telges pointguard Ellen Åström, 19.

– Två nya unga talanger har tillkommit, Ellen Åström och Elin Ljunggren. De har bådabetydande roller i sina respektive klubblag och spelar med stor vilja och ambition. Nu får de chansen, säger förbundskapten Jurgita Kausaite i ett pressmeddelande.

Ellen Åström har snittat drygt 32 minuter, 12,8 poäng och 4,0 assister per match för Telge den här säsongen. Sett till assisterna är hon ligans fjärde främsta framspelare.

– Jag har sett säkert fem matcher med Ellen, från september till januari. Varje månad ser jag en stor utveckling. Det är så skönt, när man kommer till hallen och ser utvecklingen. Det beror förstås på henne. Hon har en stor vilja. Fokus. Beslutsamhet, säger Kausaite till LT-sporten.

Vad tycker du att Åström har förbättrat?

– Hon var redan bra på att attackera. Men hon har förbättrat hur hon bedömer varje situation. Om hon ska passa eller skjuta. Det är viktigt för en pointguard – och tar tid. Spelförståelsen har hon utvecklat. Och hon vågar skjuta treorna mer och mer. Det är också viktigt för en guard, att man är ett hot utifrån.

Under tonåren har Åström samlat på sig 33 ungdomslandskamper, från U16 till U20-nivå. Nu kan det bli debut i seniorsammanhang. Om Telgeguarden klarar gallringen från 14 till 12 spelare.

– Hon kan vara redo. Nu med flera skadade är det en jättebra möjlighet. Hon kan ge Elin minuter här och där, med sin energi, vilja och kaxighet, säger Jurgita Kausaite, som ändå inte vill garantera någon speltid.

Landslaget samlas i Litauen den 14 februari och spelar bortamatcher mot Finland, den 20 februari, och Spanien, den 24 februari.

Landslagstruppen

Elin Eldebrink, Orduspor (Turkiet), guard.

Frida Eldebrink, Dynamo Kursk (Ryssland), guard.

Frida Aili, Udominate, guard.

Binta Drammeh, PINKK Pecsi Ungern), guard.

Stefanie Yderström, T71 Dudelange (Luxemburg), guard.

Maria Gültekin, Nevsehir (Turkiet, andraligan).

Ellen Åström, Telge, guard.

Farhiya Abdi, B.G.D (Turkiet), guard/forward.

Ulrica Holmqvist, BK Zabiny Brno (Tjeckien), forward.

Anna Barthold, Luleå, forward/center.

Elin Ljunggren, Mark, forward/center.

Tanya Massamba, Udominate, forward.

Allis Nyström, Luleå, forward.

Amanda Zahui, Adana Aski (Turkiet), center.

EM-kvalet går vidare med två bortamatcher i februari: Finland den 20 februari, följt av Spanien den 24 februari.

Två spelare kommer att trimmas till matchtrupperna.