Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telgebragden till John Roberson

Han har varit Mr Basketball i Texas och blivit utsedd till ligans MVP. Nu är John Roberson störst i Södertälje också.

Telgebragden 2015 går till förre Kingsguarden John Roberson, som i våras var den stora stjärnan när Kings blev det första laget att ta tre raka SM-guld sedan starten av basketligan 1992.

John Roberson blir den andra individuella spelaren från klubbens herrlag som får Telgebragden. Laget har fått den tre gånger.

John Roberson är glad och tackar för utmärkelsen när LT når honom på telefon

i Frankrike, där han under hösten gjort succé i Elan Chalon.

Men utmärkelser som ligans MVP och Telgebragden är inte hans drivkraft.

– Jag vill bara vinna, att vinna mästerskapet och få uppleva den känslan mitt första år i Kings, det var en så fantastisk känsla, och jag vill uppleva den varje gång jag kliver ut på planen. Jag spelar för att vinna och inte för personliga utmärkelser, säger han.

Viljan att vinna är alltså fortsatt stark, men känslan från första guldet har varit svår att återskapa fullt ut.

– Ska jag vara ärlig var nog det första SM-guldet det bästa. Det var svårt andra gången också, men det kändes som att första guldet var det tuffaste att ta.

– 2015 kändes det som att alla förväntade sig att vi skulle vinna, det var mer en som en sten som lyftes från våra axlar när vi vann.

John Roberson kom till Södertälje som tillfällig ersättare för skadade Adnan Chuk i november 2012.

Att han skulle bli en av klubbens viktigaste värvningar genom tiderna kunde ingen ana då.

– Egentligen var det först i slutet av Adnans skadeperiod som man såg vilket inflytande han skulle ha. Han är ju väldigt ödmjuk och försiktig som person och i början var han så också på planen. Men när han utvecklades och började ta för sig såg man vilken spelare han var och i slutspelet var han helt fantastisk, säger klubbdirektören Robert Andersson.

– Hans andra år höll han en otrolig nivå genom hela säsongen och förra året kom han in när laget hade börjat lite skakigt och blev tungan på vågen. Det är klart att det var ett bra lag även utan John, men när vi sköt till honom kändes det som att det hände något.

Så hur högt rankar Robert Andersson egentligen John Roberson?

– Som amerikansk spelare vet jag inte om vi haft någon som satt lika stort avtryck, om man inte ska räkna Bill (Magarity) som amerikan. Det skulle vara Rich Strong som var här flera säsonger under en era när vi vann mycket, men jag skulle nog räkna John som nummer ett under de år som jag kommer ihåg.

– För mig handlar det också om John som person, hur han pushar laget och hela tiden går först, är noggrann och tränar extra. Det rankar jag högt utöver de kvaliteter han har på basketplanen.