Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telgebolagen bör gå före

Punkt 1A för alla jämställdhetsivrare är att peka finger åt börsbolagens styrelser. Låt oss börja lokalt i stället.

Annons

På debattplats lägger tre socialdemokrater ut orden om de satsningar som – ur deras synpunkt – ska öka jämställdheten i Sverige.

Åsa Regnér, Ingela Nylund Watz och Yilmaz Kerimo radar upp exempel på sådant som regeringen prioriterar.

Och som sig bör – det görs alltid på internationella kvinnodagen och allra helst om debattörerna som i detta fall hör hemma till vänster på den politiska skalan – ger man en känga åt de svenska börsbolagen.

Trion skriver: ”Målsättningen är att börsbolagens styrelser ska bestå av minst 40 procent kvinnor senast 2016. Om detta inte nås kommer regeringen att lämna ett lagförslag om kvotering.”

Stiftelsen Allbright rapporterade i går att de svenska börsbolagens ledningar beräknas vara jämställda år 2040. Enligt rapporten är nu en av fem i börsbolagens ledningsgrupper kvinna – jämfört med målet, två av fem.

Denna snabba blick ut i verkligheten berättar att ett kvoteringsförslag nog lär komma. Socialister har som bekant en förkärlek för att tro att lagstiftning är lösningen. Det räcker att räkna huvuden och kvotera in rätt mängd av bägge könen så är allt frid och fröjd.

Detta synsätt är svårsmält. Det självklara är att sätta kompetens före kön – och det är en gåta att börsbolagen har så svårt att förstå att de kompetenta kvinnorna är minst lika många som de kompetenta männen.

De svenska börsbolagen är som sagt en tacksam slagpåse för socialdemokrater. Mer sällan riktas blicken mot de bolag som politiker själva har direkt påverkan över – som dem inom kommunala Telgekoncernen.

Tittar du på moderbolaget Telge AB och de 13 dotterbolagen finns det en kvinnlig ordförande i tre bolag – fast det handlar bara om två kvinnor eftersom Boel Godner (S) svingar klubban i både Telge AB och Telge Tillväxt. I lika många bolag, två, är Yilmaz Kerimo (S) själv ordförande.

Ser du på styrelsesammansättningen är männen i majoritet i tolv bolag. Endast ett, Tom Tits Experiment, har kvinnlig övervikt i sin styrelse och ytterligare ett, Telge Energi, har helt jämn fördelning 5–5.

Om man använder sig av samma målsättning som Regnér, Nylund Watz och Kerimo om att ”styrelser ska bestå av minst 40 procent kvinnor” missar en majoritet av Telges bolag, åtta stycken, målet.

Den verkliga herrklubben återfinns hos fastighetsbolaget Telge Hovsjö. Av sju ordinarie styrelseledamöter är samtliga män.

Nästan lika illa är det i Telge bostäder, Telge nät, Telge Brandalsund och Södertälje hamn – där blott elva procent av styrelseledamöterna är kvinnor.

Det är alltid lätt att peka finger på börsbolagen och hota med lagstiftning om kvotering. Men det vore klädsamt om man tog ansvar för sin egen bolagsflora först.