Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telge vinner mark i toppen

Hemmasegern skapar distans till jagande Mark – och Telge avgjorde från just distans.Ett glödhett trepoängsskytte grundlade 80–65-segern på lördagen.

Telges segermarginal rann iväg till 15 poäng, 80–65, när Frida Fogdemark stämplade i hemmalagets 16:e trea i slutsekunden.

Och i en match som länge var jämnare än slutresultatet antyder kom skyttet utifrån att bli det som bestämde utfallet. I slutperioden kopplade Telge segergreppet när laget tidigt satte tolv raka poäng via treor.

Matchen igenom sköt Telge fantastiska 57 procent bakom trepoängslinjen – och i fjärde kom 18 av 25 poäng därifrån. Linnéa Nilsson bidrog med fyra, precis som Taneisha Harrison. Och Fogdemark noterade tre.

När Mark samtidigt sköt bleka 4 av 19 är det lätt att se den största enskilda faktorn bakom segern.

– Grejen är ju att vi har många skyttar. Alltid är det någon som är het, sade Josefin Olheim, som själv satte två treor och tio poäng.

Men faktum är att spelet länge hackade – Telge kunde inte få fart på passningsspelet och brände layup på layup, medan Mark hystade lågprocentiga trepoängsförsök.

– Treorna räddade oss i första halvlek. Jag vet inte hur vi ledde i paus. Vi hade tur där och spelade inte bra alls. Sedan hittade vi spelet, sade Telgecoachen Hanna Bouldwin.

Det mesta handlade tidigt i stället om stjärnspelarna Taneisha Harrison och Grace Alonso de Armino.

I första halvlek stod de för 16 respektive 14 poäng. Harrison hade ett ruggigt stäm i skyttet, samtidigt som Mark-forwarden inte gick att stoppa på högersidan av korgen.

Men stjärnorna försvann ur matchbilden. Av olika anledningar.

Harrison byttes ut med 16 minuter kvar med en möjlig hjärnskakning – och spelade inte mer. Alonso de Armino bromsades däremot upp av Telges försvarsspel, som hade framgång dels med en zon, dels med Olheim i en mot en-försvar.

Och när lagets poängspruta satt på bänken, ja, då avgjorde Telges lagspel.

– Det visar att vi har ett starkt lag. ”T” är en ren poängspelare, när hon inte är med blir det mer av ett lagarbete, konstaterade Olheim efteråt.

Ett praktexempel är Linnéa Nilssons trea till 58–54, som inledde det avgörande 14–2-rycket. Både Olheim och Tilde Ahlin gav upp öppna skottlägen för att slå extrapassningar till en vidöppen Nilsson.

– Ibland släpper det bara. Vi tränar mycket på det där, med flera passningar. Det sätter sig i ryggmärgen. Och jag tror att det är viktigt att alla är involverade, sade Olheim.

I och med segern går Telge upp på 13 segrar och skapar utrymme till fjärdeplatsen.

– Men egentligen betyder det här ingenting. Vi har en rätt stark tredjeposition, men det ändrar ingenting för oss. Vi kan inte slappna av, sade Hanna Bouldwin.

Poänggörare, Telge: Taneisha Harrison 19, Ellen Åström 12, Linnéa Nilsson 12, Ashley Daniels 12, Josefin Olheim 10, Frida Fogdemark 9, Tilde Ahlin 3, Jelena Jakovljevic 3.