Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telge vill ha betalt sju år senare

Sju år efter att LT skrev om Bernt Lindqvist fortsätter problemen för honom. Den brunn som kommunen skulle ha bekostat kan han nu tvingas att betala själv.

Annons

Bernt Lindqvist och hans familj fick under nästan 30 års tid leva utan tjänligt vatten i sitt hem på Lerhaga gård. Konsekvensen av en misslyckad sprängning som kommunen gjorde när de skulle anordna en lakvattenledning.

 Efter flera års bråk med kommunen och bland annat en JO-anmälan borrade kommunens bolag 2008 en ny vattenbrunn åt Lindqvist.

Nu fortsatte dock nästa kamp. Att få ersättning för alla skador och allt arbete det dåliga vattnet medförde. Något kommunens bolag konsekvent avfärdade. I början av 2015 kom ett nytt bakslag. I ett mejl till Lindqvists juridiska ombud, Staffan Michelson, skriver Stefan Hollmark, vd för Telge AB, att Lindqvist nu också kan komma att krävas för kostnaden för den borrade brunnen.

Kommunpolitikern Marita Lärnestad (M) hjälpte Lindqvist för sju år sedan och var en av dem som såg till att brunnen borrades. Hon blir bestört när hon får höra vad som har hänt.

– Det känns som att nu går skam på torra land. Kommunen har gjort ett misstag. Som jag uppfattar det erkände vi det och tog konsekvenserna med att borra en ny brunn. Då kan man inte sju år senare komma med en faktura.

Dåvarande koncernchefen för Telge AB, Kjell Hasslert, säger att han minns att de tog kostnaden inom bolaget.

– Utan att vi erkände någon skuld i ärendet tog vi och Gustav Tham på Telge återvinning beslutet att vi skulle borra den här brunnen. I och med det skulle ärendet vara avslutat.

Bernt Lindqvist tror att Telge AB:s nya krav på ersättning för den borrade brunnen är en skrämseltaktik för att få honom att lägga ned ersättningskraven. Han säger att han samtidigt är beredd att gå ända till EU-domstolen för att få rätten på sin sida.

– Jag har känslan av att kommunen burit sig väldigt illa åt och i vissa delar rent kriminellt. Om man inte får en rättelse bör det prövas, säger han.

Lindqvist ställer sig frågande till kommunen och dess bolags agerande under de förflutna åren och säger att de konsekvent har ignorerat honom under nästan fyrtio års tid. 

Han tycker också att konflikten hade kunnat undvikas från första början. När hans brunn förorenades i slutet av 70-talet erbjöd han kommunen att själv stå för hela kostnaden om han fick koppla upp sig mot vattennätet.

– Om de pratat med mig då hade vi gjort upp det här. Då hade det inte kostat kommunen och skattebetalarna ett öre.

Lerhaga gård

1977–1989: Kommunen ska anlägga en lakvattenledning. Något går fel och Lindqvists brunn sinar. Paret börjar därefter bli magsjuka av vattnet.

1990–1997: Bernt Lindqvist skriver upprepade gånger till kommunen men får inget svar.

2007–2008: Kommunen JO-anmäls. JO beslutar att kommunen svarat för långsamt. LT skriver om fallet. Telge beslutar att en brunn ska borras.

2015: Telge AB skriver att Lindqvist kan komma att få betala för brunnen.