Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telge-toppen i debatt om bostadsmarknaden: ”Avskaffa bytesrätten av hyresrätter”

I ett debattinlägg på DN föreslår åtta representanter för Sveriges allmännytta sju drastiska åtgärder som bör vidtas, för att lösa "en av Sveriges största utmaningar" – att skapa en bostadsmarknad som fungerar för fler.

Annons

Juan Copovi-Mena, vd Telge Bostäder och Telge Hovsjö är en av åtta undertecknare i debattinlägget på DN.

"Den svarta bostadsmarknaden frodas och göder organiserad brottslighet. Trångboddhet och segregation ökar. Vi presenterar i dag sju punkter för att vända utvecklingen, bland annat: avskaffa bytesrätten, kriminalisera köp av hyreskontrakt, förändra ebo och sätt ett tak för antal boende per lägenhet", skriver företrädarna.

Medan den som har gott om pengar, kontakter eller köpoäng enkelt kan få en egen bostad, är det enligt författarna tvärtom för den som har låga inkomster, saknar kontaktnät och är ny i bostadskön, då dessa i hög grad hänvisas till otrygga andrahandsboenden.

"Vi vet att den som bor otryggt har mycket svårt att etablera sig på arbetsmarknaden och klara sin egen försörjning. Vi vet att ett tryggt boende är det som lägger själva grunden för integration. Tyvärr vet vi också att den insikten inte återspeglas i hur bostadsmarknaden fungerar. Tvärtom gäller ofta ett motsatt orsakssamband.".

Därför presenterar författarna "sju idéer som utmanar bostadsmarknadens funktionssätt". De behöver övervägas eftersom de kan förbättra integrationen på riktigt, enligt författarna.

De menar även att "integration är inte möjlig utan att privata fastighetsägare är med och delar ansvaret för en bostadsmarknad som fungerar för fler".

Skribenternas förslag på DN Debatt

1. Avskaffa eller begränsa kraftigt bytesrätten.

2. Kriminalisera köp av hyreskontrakt.

3. Sätt ett tak för antal boende per lägenhet.

4. Förändra skyndsamt EBO (lagen om eget boende, reds. anm.).

5. Sänk eller ta bort inkomstkravet.

6. Pröva alternativ till kösystem.

7. Bygg mer nytt och mer blandat.