Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telge Nät om oljesabotaget: "Någon fultömmer"

Vem häller ut massvis med olja i Hölös avlopp och saboterar reningsverket?Den frågan ställer sig Telge Nät och går nu till polisen.– Förmodligen är den någon som fultömmer, säger Marcus Birgersson, planeringsingenjör.

Miljökontoret gjorde en polisanmälan i september då man för första gången upptäckte omormalt mycket olja i reningsverket, men då trodde man att det var en tillfällighet. Man kunde inte göra något och polisanmälan lades ner.

Men så dök stora volymer olja upp igen i oktober, och i februari i år – och så nu

i april. Nu har miljökontoret polisanmält igen.

Någon fultömmer olja i Hölös avloppsystem.

– Jag skulle misstänka det eftersom det är så mycket och det har skett fyra gånger nu och det är ganska stora volymer. Vi misstänker att det är någon som försöker kringgå systemet med att betala för att det här ska tas om hand på rätt sätt, säger Marcus Birgersson, planeringsingenjör VA Telge Nät.

Hur mycket olja pratar vi om?

– Det är svårt att säga exakt. Men det är tillräckligt för att kunna förstöra vårt reningsverk.

Riktvärdet för hur mycket olja som brukar finnas i slammet ligger på 30 milligram per kilogram. Den senaste mätningen låg på 25 000 milligram. Mellan 750 och 800 kubikmeter oljekontaminerat slam.

Inget man spolar ner hemma alltså, eller?

– När det gäller de här volymerna tror jag inte att det är något som man spolar ner i toaletten rakt av.

Så hur har man gått till väga tror du?

– Man kan till exempel gå och öppna en brunn ute på gatan och hälla ner där om man nu skulle vilja göra det.

Saneringarna har hittills kostat Telge Nät 2,5 miljoner kronor.

Vem gör något sådant här?– Det kan vara någon större entreprenör som har hand om sådana här saker, med tömningar av olja, avskiljare och sådana saker. Sedan kan det även vara någon som är hemma och meckar och som samlar upp olja i någon slags behållare och inte vill ha det på sin tomt utan går ut och fultömmer.

Man orkar inte återvinna oljan och så måste man betala i så fall?– När det gäller det här stora volymerna går det säkert till så att man får betala en summa.

Nu pågår ett detektivarbete för att få tag i sabotören.

– Vi har säkrat upp våra ledningar med oljelänsar i spillvattnet innan det kommer in här för att samla upp oljan som skulle komma in, säger Birgersson och fortsätter:

– Vi har slags oljekuddar som samlar upp olja och på de så har vi detektionsstickor som vi sätter ut i brunnarna uppströms. Och då går vi och kollar på dom här och de stickorna som har gett resultat, alltså utslag för olja, där vi vet att olja gått igenom och om det är någon som inte ger utslag då vet vi att däremellan har det släppts någonting.

Miljöbrott och straff

Straffet för den som döms för miljöbrott är böter eller fängelse i högst sex år.

Vid mindre allvarliga överträdelser kan tillsynsmyndigheterna utfärda en miljösanktionsavgift. Kommunen har oftast ansvar för saneringen vid miljöbrott.

Den som har orsakat en miljöskada är skyldig att betala för saneringen. 2015 anmäldes 5 748 miljöbrott i Sverige.

Källa: Polisen och Brå