Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telge bostäder gör storvinst och höjer hyrorna

 
Upprustningen av Fornhöjden
Visa alla artiklar

Länstidningen rapporterade i slutet av 2017 att de största allmännyttiga bostadsbolagen i landet gick med 4,7 miljarder kronor i vinst. Till vinstmaskinerna hör Telge bostäder.

LT-artikeln hänvisade till Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra, som publicerat en sammanställning för åren 2014–2016 av hur mycket de 50 största kommunala bostadsbolagen tjänar per lägenhet. Telge Bostäder hamnar på plats tio på listan – bolaget håvade in 12 918 kronor i ren vinst per lägenhet under 2016.

Häromveckan kunde vi läsa om att våra kommunala bostadsbolag vill höja hyrorna med en–fem procent, med ett snitt på 3,2 procent. Hyresgästföreningen menar dock att påslaget är orimligt högt för Södertäljes 10 000 hyresgäster. Den vill nöja sig med 0,8 procent och den uppkomna tvisten ska avgöras av hyresmarknadskommittén.

Debaclet för Telge bostäders renovering av etapp ett i miljonprogrammet i Fornbacken är en sorglustig följetong. Att den S-märkta ordföranden för Telge Bostäder, Ingela Nylund Watz, helt frias från ansvar för det inträffade är uppseendeväckande.

Det är uppenbart att projektet har hanterats naivt och oprofessionellt från första början. Och ingen kan utkrävas ansvar – enbart för att det är valår.

En kostnadsutveckling för en investering, som startade med 173,4 miljoner kronor 2013 och landade på 415,8 miljoner 2017, är mer än anmärkningsvärd. Granskningsrapporten som nu tack vare oppositionen går vidare till kommunfullmäktige är skrämmande lästning.

Det är uppenbart att projektet har hanterats naivt och oprofessionellt från första början. Och ingen kan utkrävas ansvar – enbart för att det är valår.

Läs Tomas Karlsson: Naiv amatörmässighet präglade Telge bostäder

Frågan är nu om den bisarra affären får konsekvenser för Södertäljes hyresgäster? Telge Bostäder ligger på topp tio i Hem & Hyras sammanställning över de största kommunala bostadsföretagen. Södertälje är inte bortskämt med att toppa allehanda rankningar – men Telge Bostäders vinster sticker ut.

Läs gästtyckare Anders Bäcklander: Är ingen ansvarig för fadäsen i Fornhöjden?

Frågan inställer sig nu varför parterna i hyresförhandlingarna står så långt ifrån varandra. Telge Bostäder har tvingats skriva ned sitt värde på grund av Fornbackenäventyret med 50 miljoner kronor och ytterligare 50 miljoner kronor väntar runt hörnet.

Är det så illa att Södertäljes hyresgäster nu får sota för Fornbackenkatastrofen i form av kraftiga hyreshöjningar?

Marita Lärnestad (M)

Mats Siljebrand (L)

David Winerdal (KD)

Tage Gripenstam (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel