Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telge Basket bygger fyskultur

Telge Basket har samlats och dragit i gång säsongen tillsammans. Ett av målen just nu är att bygga upp en kultur där fysträningen och innebörden av att vara vältränad står i centrum. Det självklara exemplet – det stavas Ellen Åström.

Efter en något lugnare vecka bakom sig, sedan återsamlingen, går Telge Basket nu in i hårdträningen.

I dag, bland annat, väntar det jobbiga yoyo-testet. Ett test som Telges pointguard Ellen Åström har lagrekordet i under de senaste sex åren.

– Det är så länge som jag varit fystränare för klubben. Och sedan dess har Ellen nått den högsta noteringen. Jag tror det var 18.8, det är riktigt bra, säger Alexander Wikner, fystränare.

I år satsar Wikner och Telge hårdare än någonsin på att bygga något nytt, en kultur där träningsvilliga spelare hjälper sig själva och varandra att vara i så fysiskt god form som möjligt.

– Till slut är det ett gäng som är där, och då kommer fler efter. Vi försöker bygga en kultur där man förstår värdet av att vara vältränad och effekterna det får. Det kommer göra att de orkar fokusera, orkar anpassa sig efter taktiska förändringar under matcher, orkar både landslag och klubblag och så vidare.

Och den självklara förebilden. Hon finns i truppen.

– Ellen Åström har tagit ett jättekliv i uthålligheten under våren och i lands-laget under sommaren, hon är vår måttstock just nu, att man ska upp i samma nivå. Ellen är en förebild vi vill att fler strävar efter att likna säger Wikner och fortsätter:

– Att vara riktigt bra tränad är otroligt jobbigt. Ellen har lagt mycket krut på det senaste året, samtidigt som hon har tid att fila på sina basketmoves. Och det gav ju verkligen resultat förra säsongen. Hon var riktigt bra då.

Ellen Åström själv menar att hennes satsning på att bli fysiskt starkare och mer uthållig har hjälpt henne jättemycket.

– Jag skulle säga att tagit det på största allvar i lite mer än ett år just nu. Jag har absolut märkt att det gett resultat. Visst är det jättejobbigt och ibland känner man sig trött och så. Men sen kommer de dagarna då man känner att man klarar allt. Nu är det den känslan man vill åt och strävar efter, säger Ellen Åström.

Vad gäller Wikners hyllning och att han menar att hon är en förebild att sträva efter säger Ellen själv så här:

– Det är jätteroligt och häftigt att han säger det. Det är en roll jag känner att jag ska ha i laget och i klubben. Jag har jobbat för att vara ledande och ett föredöme, jättekul att få höra.

Hon passar själv på att skicka en hyllande passning tillbaka till Wikner.

– Det är mycket tack vare hans övningar som det gått så bra för mig. Han jobbar mycket med att göra basketrelaterade övningar som går att applicera på planen. Det är toppen och hjälper alla

i laget, inte bara mig.