Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Telefonavlyssningarna har varit avgörande"

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Livstidsdomen mot Bernard Khouri, 32, står fast – rätten anser att han anstiftat tre mord. Och Abraham Aho, 22, döms återigen till 12 års fängelse för mordet på ”K-sigge”.

Trängseln var stor när domen delades ut till ett samlat medieuppbåd i tingsrättens foajé. Med fanns även många anhöriga till åtalade och brottsoffer samt flera åtalade som tidigare släppts på fri fot. Alla ville se vad domen skulle bli. Och i stort sett överensstämmer den nya domen med den tidigare jävsförklarade tingsrättsdomen.

Även den här gången slår rätten fast att åklagarna lyckats bevisa existensen av ett kriminellt nätverk i Södertälje, som ”vanligtvis kallas Södertäljenätverket”.

Motivbilden till de åtalade gärningarna anses vara kampen om herraväldet över Södertäljes kriminella marknad mellan nätverket och X-team.

Och ledaren för nätverket, anser tingsrätten, är Bernard Khouri, 32, som döms för anstiftan för tre mord, människorov, grov utpressning och försök därtill, samt grovt rån, olaga tvång och grovt vapenbrott.

Straffet: Livstids fängelse.

– Tingsrätten har gjort en helt annan bevisvärdering än försvaret gjort och domen kommer att överklagas, säger Khouris försvarare, Fredrik Ungerfält med bister min när han kommer ner för tingsrättstrappen med domen under armen.

Khouris båda försvarare Fredrik Ungerfält och Taavi Tuula har hårt framhållit alternativa gärningsmän under rättegången, däribland den så kallade ”Gudfadern”.

Enligt rättens ordförande, domare Lars Linde, har de många telefonavlyssningarna varit avgörande för bedömningen.

– Vad vi kunnat se är att Bernard Khouri i vart fall är en av ledarna i nätverket. Vi har sagt att det finns fler som skulle kunna haft motiv att mörda Yaacoub Moussa, men att det i den samlande bedömningen inte finns någon annan än Khouri, säger Lars Linde.

Vilka som sköt bröderna Moussa är dock alltjämt höljt i dunkel.

Men rätten dömer tre personer för medhjälp till dubbelmordet.

En av dem är Khouris släkting Abraham ”Torpeden” Aho, i dag 22 år gammal, som även döms för att ha skjutit ihjäl X-teammedlemmen ”K-sigge” inne på Oasen natten till den 23 december 2009.

– Här har polisvittnena haft stor betydelse för bedömningen, säger Lars Linde.

Flera poliser har vittnat under rättegången om att ett vittne inne på Oasen kände igen Torpeden, som endast täckte delar av ansiktet i en jackhuva, sköt K-sigge.

Vittnet ska sen vid flera tillfällen ha sagt detta till ett antal poliser som nedtecknade allt i loggar. Men vittnet vågade själv aldrig träda fram, i stället har poliserna under rättegången vittnat om vad han ska ha sagt.

– Vi har kommit fram till att det han säger till poliserna är riktigt. Tillsammans med det finns även stödbevisning, säger Lars Linde.

Straffet på tolv års fängelse för Torpeden har satts utifrån att han var under 21 år vid morden.

Torpedens försvarare, Elsa Svalsten, säger att domen kommer att överklagas och att det blir en avgörande dust i hovrätten.

– Det är bara att konstatera att tingsrätten gjort en annan bedömning än vår, säger hon.

Samtidigt friar tingsrätten de två yngsta åtalade för inblandning i dubbelmordet. De döms dock för att ha stulit mopederna som mördarna flydde på efteråt.

Det är inte styrkt att ungdomarna, som då var 16 och 17 år gamla, visste att mopederna skulle bli mördarnas flyktfordon.

Dessutom frias en i dag 40-årig man som i den jävsförklarade domen fick tolv års fängelse för medhjälp till dubbelmordet. Rätten anser det inte bevisat att han skulle ha köpt de båda mobiltelefoner som mördarna anses ha använt på mordnatten.

Den bevisning som fanns var att 40-åringens mobil slår upp mot masten vid Coop Forum i Södertälje samma dag som mobilerna köps.

– Men det är ju visat att han brukade besöka affären ofta för att handla. Dessutom har ju expediten berättat att den som köpte mobilerna var en pojke i 11-15 års åldern, säger Lars Linde.

Totalt döms även elva tilltalade för människorovet hösten 2010 i Heron city, Kungens kurva. Vissa av de som döms för utpressningar har fått straffet kortat från 1,5 års fängelse till ett år. Orsaken är att de inte anes tillhöra nätverket. Det rör sig bland annat om två män, 40 och 60 år gamla.

– Domen är en framgång, särskilt att livstidsdomen mot Khouri står fast och mot Aho som varit hans handgångne man, säger kammaråklagare Björn Frithiof.