Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknik slår politik

I förra veckan kom slutbetänkandet i en utredning om hur Sverige ska hantera digitaliseringen. Men huvudfokus hamnade tyvärr på ett oklokt sidoförslag.

Digitaliseringen är en av de största omvandlingarna av samhället i modern tid. Sveriges politiker har börjat inse omfattningen, att det kommer påverka oss alla, att de behöver fundera på vad deras roll kommer bli samt vad de måste göra för att hantera förändringen.

Alltså tillsatte man en utredning, digitaliseringskommissionen, med ansvar för att undersöka och utreda hur digitaliseringen kommer påverka Sverige.

Nu har kommissionens slutbetänkande kommit.

Det är inte en utredning om it-politik som ger tips om var vi ska gräva ner bredbandskabel, den handlar i stället om att mer än hälften av alla jobb i Sverige kan vara borta om tjugo år. Vad kommer det innebära för tillväxten och välfärden? Det är den typen av svindlande frågor som avhandlats.

Som medborgare undrar man givetvis vad denna utredning nu kom fram till, vad svaret är på alla svåra frågor. Vi har rätt att veta hur våra politiker tänker hantera denna stora utmaning och förändring.

Tyvärr uteblev svaren – flera frågor landade helt enkelt i ”mer utredningar”.

På ett sätt är detta för-ståeligt och inte kommissionens fel, Sverige funkar så här, systemet funkar så här, – vi måste utreda varenda fråga och allt måste ta rätt väg genom processerna.

Men teknik slår alltid politik, och när tekniken förändras så oerhört fort som den gör i dag hänger det politiska inte med. Det blir som när reklam-tv infördes i Sverige, tekniken gör att man kan ignorera politikernas förvirring och köra på.

Ett av de förslag som faktiskt lyftes fram och uppmärksammades efter att slutbetänkandet släppts var det om att kvinnor ska få lättnader på sina studielån om de läser it eftersom könsbalansen inom det området fortfarande är ojämn.

Det är ett dumt och dåligt förslag som aktivt diskriminerar människor efter kön, vilket liberala demokratier inte ska hålla på med.

Det säger något i sig självt, något sorgligt, att av alla de viktiga frågor som kommissionen jobbat med var det denna man ville diskutera – ett oklokt uttalande i marginalen.

Digitaliseringen är en betydligt viktigare fråga än så, vår utmaning är mycket större än så.

Det är beklagligt att vi fastnar i irrelevanta dumheter när vi behöver tänka större än någonsin.