Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taxi på nyår kräver tålamod

En eller två timmars väntan om du behöver taxi? Ja, på nyårskvällen och nyårsnatten är det inget ovanligt.

Annons

Det blåser kallt, bitande kallt i Södertälje strax efter lunchtid denna nyårsafton anno 2015. Utanför stationshuset sitter taxichaufförerna i sina bilar och väntar.

De har inte så mycket att göra för stunden. LT träffar på Lauri Karjalainen från Södertälje Taxi som jobbat i 25 år som chaufför.

Han berättar att det kommer rulla 50-60 taxibilar från Södertälje Taxi under kvällen och natten.

- Och konkurrenterna har säkert lika många bilar ute. De räcker ändå inte till. Efter tolvslaget går det inte att få tag på någon bil. Man måste ha tur och vara beredd att vänta.

Lauri förklarar att det kan ta en till två timmar innan en bil blir ledig. Att förbeställa är dessvärre inget alternativ.

- Vi tar inte emot några förbeställningar för det går inte att hålla några tider. Det är helt omöjligt. Tålamod. Det är det som gäller.

Hur är folk på nyår?

- De är fulla, säger han och skrattar. Nä, de är trevliga och festglada.

En och annan kräkning kan det dock bli i bilen.

- Det är inget roligt. Är det på natten så får man ställa bilen. Det går inte jobba efter det. Man måste städa för att det inte ska fastna.

Får kunden betala det?

- Ja, det ligger någonstans mellan 1 000 – 2 000 kronor för en spya. Eller så får kunden städa upp det själv medan taxametern är igång. Det är bara att välja, säger Lauri.