Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tävlingsmänniskan Karin styr över värmen i stan

Med Igelstavikens vatten framför sig, och det stora starka kraftvärmeverket i ryggen sitter Karin Medin fint på sitt rum på Söderenergi.

Hon utstrålar energi, styrka och glädje. Även värme där hon sitter i sitt ljusa hörnrum med utsikt över Södertäljes inlopp.

– Jag är stolt över det här, över verksamheten och alla som arbetar här. Själva idén med fjärrvärme är så fin, så demokratisk. Jag älskar det.

Söderenergis styrelseordförande, Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S), är väldigt nöjd med sin vd:

– Hon är fantastisk, en stor tillgång. Drivande, men ändå trygg.

Det gäller att vara trygg för att kunna sända ut trygghet, menar också Karin för att i nästa andetag erkänna en viss oro för hur långt och hur dyrt driftstoppet kommer att bli när den stora turbinen havererade.

– Det är ofattbara pengar det handlar om när stora turbinen går sönder, och det kom helt oväntat. Men för närvarande tjänar vi inga pengar på att sälja el.

– Men det ordnar sig förhoppningsvis, vi har bra försäkringsskydd och ett fantastiskt engagemang för att få i gång den igen, lägger hon snabbt till och ler igen.

Tävlingsmänniskan Karin tillträdde som vd för Söderenergi ett år efter som den nya stora kraftvärmeanläggningen öppnade för sex år sedan.

– Det är en imponerande satsning av våra ägare. 2,7 miljarder är mycket pengar,

men välinvesterade. Och Södereneri går bra på många sätt och vis.

Det nya Igelstaverket producerar inte bara värme (varmvatten) utan också elektricitet. När energiminister Ibrahim Baylan besökte Karin och Söderenergi i vintras tog hon tillfället i akt att peka på den orättvisa som finns då staten subventionerar kostnader för sol- och vind-elproducenter.

Hon visade tydligt att ett ministerbesök måste utnyttjas.

– Man får inte missgynna eller bara kasta ut den kollektiva produkten utan att förstå vad det innebär för kommunerna i stort. Och det vi gör är miljömässigt så bra, säger Karin och pekar mot kajen i Igelstaviken, och verket bakom sig.

– Vi tar hand om det som ingen annan tar hand om, vem annars skulle kunna omvandla gamla heltäckningsmattor till värme och el? Vi lever som i symbios med träindustrin, de säljer trävirke till England, och på vändande båt tar vi hem flis från rivningar av gamla hus. Sen eldar vi det, väldigt miljömässigt korrekt, så det blir värme till bostäder i ett nät runt halva Stockholm.

Vi träffar Karin bara någon vecka efter att konkurrenten i Stockholm, Fortum, fått

i gång sitt kraftvärmeverk, vilket innebär att Igelstaverket inte längre är störst i Sverige.

– Men vi kommer att ha samarbete med dem lång tid framöver. Vi har sålt en tredjedel av vår produktion till deras nät under senaste året. Och det lär fortsätta, säger hon lugnt.

Karin Medin vann Scaniamilens damklass 2014. Som 47-åring. Men när man

känner till att hon var Malin Ewerlöfs värsta konkurrent på svensk medeldistans

i början på 90-talet är det inte så märkligt.

– Jag vann SM 1991. Då drog jag direkt och spurtade ner Malin till sist. Men jag missade Finnkampen det året på grund av sjukdom – och jag tvingades sluta med elitlöpning. Men visst springer jag fortfarande, ibland här bakom (i Östertäljespåret), men oftast där jag bor (Nackareservatet).

Karin studerade egentligen till materialtekniker på KTH, men hamnade ändå på

energisidan hos Fortum.

– Jag blev snabbt såld på det här med fjärrvärme. Det är en genial idé som bygger vidare på folkhemstanken i modern tappning.

Och det var på Fortum hon fick chansen som ledare, och därmed växte intresset för att själv leda och undervisa:

– Det är ju ganska enkelt. Har jag en bra chef som hjälper mig att växa förstår jag värdet av det.

I Karins ögon har grannen på andra sidan viken, Scania, varit en förebild både i sättet att driva affärer och leda människor.

– Lean – kan man vara utan det?

Besegrade Malin Ewerlöf

Namn: Karin Medin.

Ålder: 48 år.

Familj: Pojkvän.

Bor: I Tallkrogen, Stockholm. Uppväxt i Västerås.

Yrke: Vd på Söderenergi, Södertälje, Huddinge och Botkyrkas samägda fjärrvärmebolag. Utbildad civilingenjör från KTH.

Intressen: Idrott och natur. Tränar en hel del, både löpning, skidor, cykel och styrka. Goda viner och en god bok.

Kuriosa: Svensk mästare på 1 500 meter mitt under Södertälje IF:s Malin

Ewerlöfs storhetstid. ”Tyvärr blev jag skadad sedan och avbröt elitsatsningen.”