Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk efter innan du röstar – och rösta inte i affekt

Ett val handlar i förvånansvärt hög grad om missnöje och hur man därför tänker sig lägga sin röst. Missnöjesröstaren har blivit en maktfaktor, en kraft i stånd att vända en samhällsutveckling åt än det ena eller andra hållet, inte nödvändigtvis det konstruktiva, visionära och samhällsuppbyggliga, utan hellre det som är ämnat att markera, peka finger åt, anklaga.

Negative campaigning, som det kallas för i USA.

Att rösta med hjärta och hjärna hellre än galla för både sin egen och helhetens skull är en handling som bär hela samhället framåt

Tänk dig att du spelar schack och ditt nästa drag avgörs av att du är sur och vill markera, ge igen. Är det en god taktik att göra ett oöverlagt drag grundat i affekt för den som tänker sig vinna matchen? Naturligtvis inte, den som gör ett sånt drag blir antagligen schack matt i stället.

Att rösta med hjärta och hjärna hellre än galla för både sin egen och helhetens skull är en handling som bär hela samhället framåt snarare än att bli ett utlopp för ens högst personliga känslor som kan kanaliseras på annat håll och med ett mer adekvat resultat för mig och mitt eget välbefinnande.

Ty när du röstar röstar du också för alla andra. Det är en privat handling, men den förblir inte din personliga ensak. Den kommer att ha betydelse i många led och på många plan. Så när du röstar i valet i Sverige 2018, gör det med det vidare perspektivet, det som ämnar bli uppbyggligt inte bara för dig utan också för din nästan.

Det som inte bara blir ett känslomässigt utlopp för den enskilda väljaren utan även det som gagnar hela spelplanen med alla dess pjäser.

Alrik Williams

Järna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare