Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

#täljekärlek: Han räddade pojke ur Maren

När ett barn hade ramlat ned i det iskalla vattnet i Maren tvekade inte Eli Elias en sekund. Han hoppade i och kunde dra upp den chockade pojken.

Efter en heroisk räddning av en pojke som fallit i vattnet vill Eli Elias uppmärksamma familjen på att de glömde kläder och nycklar i hans bil. Det var i förra veckan som han vid lunchtid var på väg hem från ett träningspass på gymmet. Då han skaffat en ny bil passade på att ta en extra åktur för att se hur den kändes.

Körandes längs med bryggan på Slussgatan såg han en kvinna med ett spädbarn som vinkade in honom. Han stannade för att se vad hon ville och till en början var det språkförbistringar eftersom hon pratade med en annorlunda arabisk dialekt.

– Då såg jag att hennes son låg i vattnet. Vissa delar av vattnet hade frusit till rätt ordentligt. Han måste ha ramlat i med rätt stor kraft då han hade vatten över huvudet och försökte ta tag i iskanten. Jag märkte hur han skrapade naglarna mot den. Då visste jag att det var illa.

Eli Elias försökte först hitta ett ställe där isen kunde bära honom men hoppade i utan att tveka när han märkte att det inte fanns. En bakgrund inom kampsport har medfört att han vid flera tillfällen badat i isvak, något som hjälpte till att hantera det iskalla vattnet. Han gissar att lufttemperaturen låg på omkring minus 13 grader.

–Jag visste att jag var tvungen att hoppa i. Så jag gjorde det. Kylan är inget problem för mig. Det enda jag var rädd för var att slå i knät i stenarna då jag opererade korsbandet för två månader sedan.

Väl nere i vattnet nådde det upp till halsen på honom. Då märkte han också att pojken, som han tror var i åttaårsåldern, hade chockats svårt och slog omkring sig. En bomullströja pojken hade på sig tyngde också ned honom efter att ha blivit genomdränkt.

– Han var ganska aggressiv och rev mig i ansiktet. Jag försökte prata med honom men han skrek hela tiden. Men till slut fick jag upp honom.

Samtidigt som han dragit upp pojken märkte han att flera människor bara stod och tittade på trots att han bad om att få hjälp.

– Folk körde bara förbi. De trodde väl att det var ett skämt eller något. Ett par stod och filmade med sin mobil hela tiden.

Han hjälpte kvinnan och barnen in i sin bil och erbjöd sig att köra dem till sjukhuset.

– Men morsan sa nej och började gråta. Hon ville bara till sin syster i Blombacka. Så jag släppte av dem vid Shellmacken där en av hennes systrar väntade.

Efter att han lämnat av kvinnan såg han att hon glömt flera saker, däribland några nycklar. Efter en varm dusch och ombyte lämnade han in dem till polisen. Nu hoppas han på att kvinnan och hennes anhöriga ska se texten i LT så de vet att de kan hämta sina värdesaker hos polisen. Han berättar att han varit förbi Blombacka flera gånger för att höra om någon vet vem kvinnan är. Han har tänkt flera gånger på familjen och pojken som höll på att drunkna.

– Jag har aldrig sett en unge så livrädd. Jag vill inte ens tänka på vad han tänkte på.