Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tåg i Södertälje utrymt efter bombhot - LT sände live från Södertälje Syd

Vid 13.58 så utrymdes ett fjärrtåg i Södertälje Syd efter ett bombhot. Minst ett par hundra passagerare evakuerades från platsen i bussar.

Polisens nationella bombgrupp var under eftermiddagen på plats och sökte igenom ett fjärrtåg vid Södertälje Syd. Ett stort område hade spärrats av kring stationen med anledning av ett bombhot som kom in vid 13.10-tiden.

Strax efter att tåget i Södertälje stoppades på grund av bombhotet riktades ett annat bombhot mot centralstationen i Göteborg och ett tåg där, detta kom in 13.48 enligt polisen. Polisen i Stockholm meddelar att det oklart om det finns något samband, men det rör sig i alla fall om samma tågföretag – MTR.

Vid 18-tiden på torsdagen var båda bombhoten avblåsta. Inget föremål hittades på något av tågen enligt polisen.

– Bombgruppen hittade inget, så MTR har fått tillbaka tågen. Men utredningen fortsätter självklart, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Se även: TV: Åke fick lämna tåget när det bombhotades: "Ovanligt att vi ska ha sånt här i Sverige"

Alla passagerare på tåget vid Södertälje syd fick utrymmas, för att sedan visa upp legitimation och ge kontaktuppgifter till polisen innan de fick åka vidare med buss. Tåget ska ha varit på väg mot Stockholm när larmet kom.

Polisen vill däremot inte gå ut med information om hur hotet ska ha tagits emot.

– Det är information som jag inte tänker lämna ut just nu, vi befinner oss i ett utredningsläge, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Enligt MTR så är det de som ska ha fått ta emot hotet från första början, för att sedan larma polisen. Hotet ska ha gällt just de här specifika tågen. Polisen uppger att utredningen kring hotet i Götebrog och det i Södertälje ska samköras, eftersom det handlar om hot mot samma företag.

Fjärr- och pendeltåg påverkades

Vid 15-tiden gick Trafikverket och SL ut och meddelade att flera tåg är inställda vid Södertälje Syd, detta gällde även pendeltågen som går från Södertälje till Gnesta. Också busslinje 754, 755, 784, 788 berördes och trafikerar inte Södertälje Syd.

Enligt en första prognos skulle tågtrafiken vara igång 16.30 igen. Men en olycka vid Stockholm Södra (som inte hade något med bombhotet att göra) gjorde att all tågtrafik stod still fram till 18.15-tiden. Därefter meddelade Trafikverket att tågen, inklusive pendeltågen, börjat rulla – men att det kommer vara stora förseningar under hela torsdagskvällen. Extra bussar sattes även in i Södertälje för att avlasta tågen.

SJ meddelar att de har kontakt med berörda resenärer över sms och uppmanar alla att kontrollera hemsidan.

Över 100 fick evakueras i Södertälje

Enligt polisen handlar det om ett MTR Expresståg som rymmer cirka 200 personer som ska ha hotats. Enligt Åsa Elm, kommunikationschef för MTR Nordic, handlar det om cirka 120 personer som evakuerats i Södertälje.

Polisen rubricerar händelsen som grovt olaga hot mot grupp.

– Det finns larm som vi direkt kan avfärda, detta var inte ett sådant, säger Kjell Lindgren.

Finns det några misstänkta?

– Nej, inte just nu.

– Vi var minst ett hundratal personer på stationen som först fick uppge vår identitet innan vi tvingades lämna området, säger Per-Anders Alm, som skulle med tåget till Lund.

Till skillnad från de 120 tågpassagerare som fick vandra ner till inväntande bussar – som tog dem vidare till Stockholm – tvingades avresande i sydlig riktning stå ute i kylan.

– Vi klev på en buss men den skulle till Stockholm men vi gick av igen. Vi som ska till Lund har inte fått någon information om vad som gäller, säger Per-Anders Alm.

Scania evakuerade

På Scania vidtog man direkt åtgärder. Flera hundra personer evakuerades.

– Personer som jobbar i byggnaden nedanför tågstationen evakuerades direkt, berättar Karin Hallstan, informatör på Scania.

- När de gäller de som jobbar uppe på Syd så har de som velat kunnat lämna, men alla har inte kunnat få med sig bilen hem, man får inte komma in på området, fortsätter hon.

Tipsa oss:

Har du ett nyhetstips, eller vill komma i kontakt med oss på redaktionen? Tipsa oss här, skicka sms/mms till 72001 (du måste börja meddelandet med "LTS TIPS") eller mejla [email protected]

Följ oss på sociala medier:

Facebook: LT

Twitter: @LT_Sodertalje

Instagram: @lt_sodertalje