Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta vara på kraften från #metoo

Uppropet ekar över hela världen. Från Hollywood till den svenska medieeliten, till din skola, din arbetsplats, din bekantskapskrets, ditt offentliga utrymme.

Modiga kvinnor och flickor berättar om kränkningar de upplevt, men förtigit därför att omgivningen har sänt signalen att de ska glömma och gå vidare. Det systematiska förtryck som halva mänskligheten löper stor risk att drabbas av har kommit fram i ljuset.

Liberalismen handlar om att varje människas frihet är okränkbar. Därför har liberaler alltid stått i främsta ledet i arbetet för kvinnors och mäns lika rättigheter, från kampen för lika rösträtt till våra dagars arbete mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat förtryck. För oss är det självklart att friheten inte är vunnen om jämställdhet inte råder.

Det systematiska förtryck som halva mänskligheten löper stor risk att drabbas av har kommit fram i ljuset.

Under #metoo-kampanjen har kvinnor världen över visat solidaritet med offer och berättat sina egna historier. På några timmar fylldes sociala medier med kommentarer och hjärtskärande berättelser, efter några veckor såg vi en kampanj utan motstycke.

Hashtaggar som #imaktenskorridorer, #tystnadtagning, #deadline och #tystiklassen är bara några av de upprop som förstärkt budskapet i #metoo. Ingen plats är fredad.

Det är begripligt att en utsatt person känner behovet av att berätta vem som var förövaren, men i Sverige finns inga parallella rättssystem. Frustrationen växer dock när brottsutredningar inte leder till åtal.

Rapporter om våldtäktsutredningar som läggs på hög, och låg uppklarningsgrad för våldtäktsärenden som ändå behandlas, får förödande konsekvenser för tilltron till rättsväsendet. Historier om kvinnor som inte blir trodda eller som får sina klädval utvärderade i rätten bidrar negativt. Vi måste därför ha förståelse just för frustrationen och se frågans allvar. Ett fungerande rättsväsende är demokratins kärna.

Liberalerna föreslår flera åtgärder som ska stärka rättssamhället och se till att det kan garantera det skydd som borde vara självklart. Fler poliser, hårdare straff och kvalificerad hjälp till offren för sexuellt våld är viktigt, samtidigt som det preventiva arbetet är A och O.

Nu måste det vara slut med att småflickor från tidig ålder möts av signalen att deras jämnåriga pojkar är mer värda. Det måste vara slut med vuxenvärldens acceptans. Det är inte ”pojkstreck” när ynglingar trakasserar flickor genom tafsande.

Det handlar också om vårt gemensamma ansvar som medmänniskor, det vi kallar civilkurage. Den gamla sanningen att ”barn gör som man gör, inte som man säger” är precis lika sann som alltid. En enda tillsägelse till den sköna snubben i killgänget som ”inte menar det egentligen” kan rädda en kvinna från en upplevelse som följer med henne resten av livet.

Sverige är inget jämställt land, även om vi kommit längre jämfört med många andra länder. Liberalerna vill ta vara på kraften från Metoo och fortsätta driva på för ett samhälle där individens frihet och okränkbarhet är lika självklar för både kvinnor och män, för både flickor och pojkar.

Jag har också ställt frågan till omsorgsnämndens S-märkte ordförande om vad Södertälje kommun gör för att uppmärksamma och motverka förekomsten av sexuella trakasserier inom vård och omsorg, en fråga som kommer att besvaras vid kommunfullmäktiges första sammanträde 2018.

Låt #metoo bli startskottet för ett modernt samhälle där varje individ behandlas med respekt. Låt #metoo lämna stora spår i samhällsdebatten och se till att de övergrepp som nu kommer fram i ljuset inte faller i glömska.

Mats Siljebrand (L)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel