Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta vara på entreprenörskapet hos våra nyanlända invandrare

Sverige står inför en möjlighet av historiska mått.

Aldrig har så många människor kommit till vårt land för att bygga sin framtid, bland dem finns entreprenörer med erfarenhet av att driva företag och utveckla affärsmodeller.

Det är värdefull kompetens som vi måste ta tillvara på för att skapa nya företag och fler arbetstillfällen.

Därför föreslår Miljöpartiet tre områden där vi kan bygga ut stödstrukturer för att möjliggöra för nyanlända att förverkliga sina företagsidéer:

• Upprätta snabbspår för nyanlända företagare. Regeringen har redan infört snabbspår för en rad olika yrken som läkare och sjuksköterskor, kockar och lärare. Många nyanlända har erfarenhet av att driva företag från sina gamla hemländer. I likhet med de andra snabbspåren bör de utformas i samverkan med företagarorganisationerna och relevanta myndigheter. Vi tänker oss att man parallellt med svenskastudier, till exempel skulle kunna få undervisning om villkoren för företagande i Sverige, samt ge deltagarna möjlighet att ha mentorer och delta i nätverksträffar.

• Inrätta One-stop-shops för företagare. Att starta företag kan vara snårigt, framför allt vad gäller myndighetskontakter. Därför vill Miljöpartiet inrätta så kallade ”one-stop-shops” där den som vill starta företag kan få hjälp med flera ärenden på samma plats. Det kan handla om att fylla i och lämna in blanketter eller fråga om vilka tillstånd som krävs för att bedriva en viss verksamhet. Kontoren ska utvecklas i samverkan mellan myndigheter, regioner och kommuner och självklart vara öppna för alla oavsett bakgrund.

• Översätt företagarblanketter. Det är inte alldeles enkelt att förstå myndighetssvenska. Trots det klarspråksarbete många myndigheter gjort krävs ofta en relativt hög språknivå för att tillgodogöra sig all information. Många yrken kräver inte perfekt svenska och byråkrati ska inte hindra yrkeskunniga från att göra det de är bäst på. Vi vill därför att Skatte-verket, Bolagsverket och andra myndigheter som hanterar företagarärenden ges i uppdrag att översätta företagarinformation och blanketter till de vanligaste språken bland nyanlända.

Entreprenörer brukar sällan hindras av nationsgränser, däremot bromsas de ofta av svårnavigerad byråkrati. Miljöpartiet vill bygga ett samhälle som främjar och tillvaratar företagarandan. Vi vill frigöra kraften hos ny-anlända entreprenörer och se till att fler får chansen att bygga Sverige starkare.

migrationspolitisk talesperson

Elisabet Knutsson (MP)

näringslivspolitisk talesperson

Mats Pertoft (MP)

riksdagsledamot

Maria Ferm (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel