Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta seriöst på misstanke om fixade matcher

Den organiserade brottsligheten vill tjäna sina pengar i det fördolda. Skulle den då kliva ut i strålkastarljuset på en allsvensk arena?

De är omtumlande, bilderna som visar när Östersunds fotbollsmålvakt Aly Keita blir överfallen och misshandlad av en ensam gärningsman. Måndagskvällens huliganattack på Stadsparksvallen i Jönköping möttes först av skarpa fördömanden av fotbollsvåld. Men i det ögonblick som det blev känt att den gripne 17-åringen var från Södertälje förändrades detta. Allt intresse kretsar nu kring om överfallet går att koppla till matchfixning.

Såväl polisen som Svenska spel utreder nu det inträffade med den ingången – Södertälje har dessvärre blivit synonymt med riggade matcher.

Det handlar delvis om att de stora spelbolagen, som Svenska spel, har stoppat allt spel på elitklubbarna Assyriska och Syrianska. Spelbolagen har noterat onormalt höga insatser och sett hur liveoddsen varierat onormalt mycket på deras matcher. Vilket gjort att de inte kan garantera sina kunder att det är sportsliga prestationer som avgör hur matcherna slutar.

Men det handlar också om att den organiserade brottsligheten är etablerad i Södertälje.

Och precis som på alla andra platser i världen där organiserad kriminalitet fått växa är riggade odds lika intressant som indrivning, narkotika, sprit och prostitution för den som vill tjäna stora pengar snabbt.

Matchfixning är ett växande fenomen i Sverige. Och det har skett att spelare, ledare och domare har blivit utsatta för hot av matchfixare. Det har då ofta rört matcher längre ner i seriesystemet – långt bort från tv-kameror och mediebevakning.

Det handlar om riskminimering, det är lättare att verka där uppmärksamheten är liten.

Några regelrätta överfall har vi inte sett – och absolut inte under pågående match i landets högsta serie.

Om, säger om, polisens utredning kan belägga att misshandeln av Aly Keita går att koppla till uppgjorda matcher finns viktiga frågor som måste få ett svar.

Var attacken en varningssignal till andra fotbollsspelare att lyda maffian?

Blir detta en säkerhetsåtgärd för de kriminella att, om matchen inte går som planerat, stoppa den för att därmed ogiltigförklara matchen och få insatsen tillbaka?

Agerade 17-åringen på någon annans uppdrag, fast förvissad om att hans låga ålder ger lägre straff – (åldern var skälet till att han i går försattes på fri fot)?

Blir det ja på samtliga tre har vi i så fall sett en eskalering av hur matchfixarna agerar. Annars är det obegripligt att på detta sätt göra bort sig – och dra all uppmärksamhet på sig.

Ett problem med matchfixning är annars att det normalt är svårt att döma någon för brottet. Man måste kunna föra i bevis att någon blivit hotad eller mutad.

Här driver svensk idrott ihop med Svenska spel linjen att den pågående spellicensutredningen ska föreslå att matchfixning även i lagens mening är att betrakta som ett bedrägeri. Detta ökar möjligheten att straffbelägga dem som är skyldiga.

Det vore bra.