Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta parti för andra än Järna

Bryter du ned diskussionen om att bilda en ny kommun i Järna, Vårdinge och Hölö-Mörkö hittar du en minsta gemensam nämnare: Guld och gröna skogar.

Tills nu har Moderaterna i Järna varit det framträdande språkröret för att bilda en Järna kommun. Där är det utan tvekan ekonomin som har varit det centrala.

Fortsatt satsning på att exploatera nya markområden med en ökad inflyttning ger gyllene intäkter, hävdar förespråkarna. Detta trots att två utredningar (2004 och 2009) från Sveriges kommuner och landsting visat att det blir ekonomiskt tungt för en liten kommun – en skattehöjning på cirka en krona, kanske mer, är att vänta för att Järna kommun ska kunna klara sig enligt fjolårets utredning.

Och så har vi Järnapartiet, den stickling som – när snötäcket smälter undan – går sin första vår, och val, till mötes. Partiet vill precis som Järnamoderaterna bilda eget – men absolut inte för att tjäna pengar på Järnaskogens bekostnad. Tvärtom vill partiet stå för ”naturen i centrum och naturlig utveckling.”

Kanske är det ett vinnande sätt för att locka över de av Järnas miljöpartiväljare som vill bryta sig loss från Södertälje – MP har som bekant tagit ställning mot en kommundelning.

Annars är Järnapartiet ännu väldigt löst i konturerna. Med tiden kommer partiet att behöva bekänna färg på en rad politikområden – först då kan man också bedöma dess slagkraft.

Två gånger har invånarna i Södertäljes södra kommundelar röstat om att bryta sig loss och bilda egen kommun. Bägge gångerna blev det nej. Nu håller många tummarna för ett tredje försök. Men vägen dit är lång.

Först ska ännu en utredning om förutsättningarna för en delning genomföras 2011. Visar den att de ekonomiska konsekvenserna för de båda nya kommunerna (Södertälje respektive Järna) blir mycket negativ – en obalans som motsvarar en skattehöjning på 75 öre eller mer – så blir det ingen tredje folkomröstning.

I avvaktan på det måste man belysa en sak. Ett starkt bidragande skäl till de två tidigare ”folkomröstnings-nejen” var att stödet för en kommundelning utanför Järna centralort var i det närmaste obefintligt. I Vårdinge och Hölö-Mörkö såg man inte poängen med att bli styrd från Järna i stället för ifrån Södertälje.

Om de som verkar för en egen kommun ska lyckas bättre nu går det inte att göra om det misstaget. Jag har tidigare kritiserat Moderaternas kampanj eftersom den har fokuserat väldigt mycket på Järna – och väldigt lite på grannarna i Vårdinge och Hölö-Mörkö.

Vad ska man då inte säga om Järnapartiet? Partiet hymlar inte om att det är i Järna man verkar, det markerar på sin hemsida att Järna är stort nog att bilda en egen kommun även utan Vårdinge och Hölö-Mörkö.

Det är inte rätt väg. Om de som ivrar mest för att bilda en ny kommun inte inser att vägen dit måste gå genom att inkludera, inte exkludera, invånarna söder om Skillebyholm och väster om Rönneberga kommer deras dröm aldrig att bli verklighet.

Förutsättningarna för att bilda en Järna kommun ligger i att man klarar de ekonomiska grundkraven och att man kan uppbåda ett engagemang som håller samman en ny kommun geografiskt. Kom ihåg att närmare 38 procent av de södra komundelarnas invånare bor utanför Järna.

Fixar man inte det är det bara att lägga ner.