Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta chansen – stå upp för kulturen

Södertälje kan anses vara en lyckosam kommun på kulturområdet. Vi har dragit två vinstlotter. Under 2009 har två projekt utan motstycke i kommunen fått uppmärksamhet i media. Först med initiativet att bygga Hilma af Klints museum i Järna. Och nu har också konstnärsinitiativ Brand visat intresse för att starta en internationell verksamhet i Järnas gamla brandstation.

Detta är initiativ som gynnar hela kommunen. Tyvärr har kommunledningen varit väldigt upptagen med att ge sig själva komplimanger i debatten för sina blygsamma insatser på kulturområdet i stället för att vara tydligt positiva för dessa initiativ.

Dessutom har S-V-MP ett till problem, eftersom Järna kommundelsnämnd har varit oenig i frågan, och det diskuteras nu att gå vidare med exploatering av området, det vill säga att sälja det till bästa pris.

Detta även efter att medlemmarna bakom Brandinitiativet har säkerställt resurser för projektet och garanterat pengarna för inköp av lokalen. Centerpartiet ifrågasätter om man inte med detta dödar en fantastisk möjlighet att förbättra vår kulturstatus och öka besöksnäringen bara för att gynna kortsiktiga ekonomiska intressen.

Det är väldigt sällan vi ser ett projekt som bland annat gynnar utbyte mellan svenska och internationella konstnärer i denna skala utanför storstäderna.

Och ännu mer sällan ett konstnärsdrivet projekt som kan bedrivas med externa medel, och som inte belastar kommunens ekonomi.

Detta är en möjlighet som de flesta kommuner i Sverige skulle kämpa för, eftersom konstföreningen Brand kan tillföra något som kommer att utöka möjligheter för lokala konstnärer att visa sitt arbete både lokalt och utomlands.

Dessutom kan denna sorts projekt skapa en större dynamik och ett utbyte av idéer

mellan konstnärer, akademiker och kulturarbetare i landet och internationellt.

Vi i Centerpartiet vill uppmana Järna kommundelsnämnd att ta ställning i frågan, ändra detaljplanen och/eller ändamålet för byggnaden.

Gör vad som krävs för att förverkliga ett framtidsprojekt.

Detta är ett viktigt steg som blir ett lyft för Järna.

Järna får nära centrum en besöksmagnet som på flera positiva sätt kommer att sätta Järna centrum på kartan och det bidrar dessutom till bilden av Södertälje som etablerad internationell kulturstad.

Centerpartisterna i nämnden har förstått – hur är det med övriga partier, snart är det för sent?

gruppledare

Per-Anders Fritshammar (C)

vice ordförande Järna kommundelsnämnd

Tage Gripenstam (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel