Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syrianskaprofilen Mattias Mete redo för derbydebut

Mattias Mete hör till Syrianskas stora profiler. Ändå har anfallaren aldrig gjort ett Södertäljederby. I morgon debuterar 29-åringen, i vad han kallar det viktigaste derbyt hittills.

I derbyt 2007, det första mellan Syrianska och Assyriska på 18 år, ryktades Mattias Mete ta en startplats i anfallet. I stället fick den 196 långe Dinko Felic chansen – och tog den.

Mete fick se matchen från bänken och några minuter i ett Södertäljederby har det sedan dess aldrig blivit för Syrianskaprofilen.

– Nej, jag har varit med i två, men då har jag suttit på bänken och inte fått hoppa in.

Däremot har anfallaren erfarenhet från ett annat derby, några mil söderut.

– Jag har spelat i östgötaderbyt framför 15 000, så lite erfarenhet har jag, säger Mattias Mete som då gjorde 2–2 i den 90:e minuten för sitt Åtvidaberg.

Östgötaderbyt 2012 var historiskt som det första mellan Norrköping och Åtvidaberg på 30 år.

Morgondagens Södertäljederby är dock långt mer betydelsefullt.

– Det är en final. Det är mycket som står på spel, det kan jag säga. Jag tror att det här måste vara det viktigaste derbyt någonsin. Det är så pass, säger Mete, och fortsätter:

– Det är vi som ska sjunga efter matchen. Det finns ingenting annat.

Anfallaren tror på en tät match, där det första målet kommer bli avgörande.

– Bägge lagen kommer känna på varandra i början. Det kommer betyda jättemycket för det laget som gör första målet. Jag tror att man kommer få energi samt att det andra laget kommer behöva gå framåt och det kommer öppna ytor.

I Syrianskasegern sist mot Varberg åkte Alex Michel på en hjärnskakning. Länge har det varit osäkert om mittbacken ska hinna bli spelklar till morgondagens match. Men efter lördagens träning lämnade Syrianskatränaren Klebér Saarenpää glädjande besked.

– Han körde fullt i dag, så han är redo.

Tillsammans med assisterande tränaren Tino Katsoulakis, avslutade Saarenpää lördagens träning med en längre taktisk genomgång på – vad det såg ut som – fasta situationer. 

– Ja, bland annat, säger Saarenpää hemlighetsfullt.

De elva som fick ta del av den taktiska genomgången var Dejan Garaca, Victor Wernersson, Mattias Liljestrand, Alex Michel, Samuel Akintioye, Louay Chanko, Success Nwosu, Heradi Rashidi, Stefan Ilic, Mattias Mete och Yoann Arquin.