Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syrianska alliansen JO-anmäler polisen

Intresseorganisationen Syrianska alliansen JO-anmälde den 23 oktober polisen i Stockholm för registrering av syrianska barn.

I sin anmälan hänvisar Syrianska alliansen till tidningsartiklar i Svenska Dagbladet och Länstidningen där Gunnar Appelgren, chef för rikskrims Aktionsgrupp Stockholm som leder den myndighetsgemensamma insatsen i Södertälje, medger att insatsen har ett omfattande register av Södertäljenätverket och deras barn.

Enligt anmälan framgår att aktionsgruppen kartlagt ” klaner”. Organisationen påpekar att det inte är försvarbart att skapa register på en släkt även om en individ i släkten är kriminell och att många syrianer har samma efternamn utan att vara släkt med varandra.

Syrianska alliansen vill att JO undersöker om registret är lagenligt och utreder hur rikskrims urvalsprocess går till . ” Det är inte proportionerligt att ha ett omfattande register på folkgruppen utifrån etnicitet och släktskap” skriver Syrianska alliansen i anmälan.