Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydpoolen vill ha färre brott med fler kameror

Inbrott i skåpen, klotter vid parkeringen och hot mot personalen. Nu har Sydpoolen ansökt om utökat kameratillstånd för att komma tillrätta med problemen.

Annons
Utökad kameraövervakning. Daniel Ekendahl, säkerhetsansvarig för Sydpoolen.

LT har tidigare rapporterat om att anställda på Sydpoolen blir hotade när de säger till gäster som bryter mot säkerhetsreglerna. Detta i kombination med att antalet stölder har ökat, har gjort att Sydpoolen sökt utökat kameratillstånd av länsstyrelsen, till sammanlagt 25 kameror på området.

Det är en ökning med åtta kameror. Dessutom ansöker man om att befintliga kameror ska kunna vridas för att filma obevakade hörn.

– Det är inte bara för att förebygga olyckor och brott, utan för att kunderna och personalen ska känna sig trygga, säger Daniel Ekendahl, säkerhetsansvarig för Sydpoolen Actic AB.

På grund av den personliga integriteten kommer inga kameror att sättas upp i omklädningsrum eller duschar. I ansökan till länsstyrelsen finns bifogat ett registerutdrag från polisen, med 33 anmälda brott under en tremånadersperiod. 16 av dessa är inbrott i skåp. Men även stölder av tillhörigheter som lämnats utan uppsikt, ofredande och sexuellt ofredande av minderåriga har förekommit.

– Det finns också ett stort mörkertal. Många väljer att inte göra en anmälan efter att ha blivit hotade, berättar Daniel Ekendahl.

Hot mot personalen förekommer närmast dagligen och samtliga fast anställda i personalen, inklusive skyddsombudet, står bakom ansökan.

Tankarna på fler kameror har funnits i flera år, men efter att en i personalen blev misshandlad efter att ha tillrättavisat stökiga gäster blev behovet extra tydligt.

– Hade vi haft en kamera i området så hade brottet kunnat bevisats, nu blev det ord mot ord och förövaren gick fri. Kamerorna ska i första hand vara avskräckande, men även vara till för att bistå myndigheterna med bevis när brott har begåtts, säger Daniel Ekendahl.

Inbrotten i skåpen skapar otrygghet, men ger också kostnader för reparationer. Skadegörelse i form av klotter är också något som man hoppas stävja med ett utökat kameratillstånd.

– Det har blivit mer klotter efter att vi fått skate- och parkourparken. Sist kostade saneringen av klotter på taken 40 000 kronor, berättar Daniel Ekendahl.

Kameraövervakning av badhus blir allt vanligare. I Västerås har det nya badet Kokpunkten fått tillstånd för 30 kameror. Sydpoolens ansökan lämnades in till länsstyrelsen i november 2013.

När kan ni förvänta er ett svar?

– Det vet vi inte. Att länsstyrelsen begärde in kompletteringar i februari betyder förhoppningsvis att man jobbar med ärendet, säger Daniel Ekendahl.

Tillstånd krävs för övervakning

Tillstånd till kameraövervakning krävs för att en övervakningskamera ska få vara uppsatt så att den kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde.

Tillstånd till kameraövervakning ska ges om intresset av sådan övervakning väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad.

Vid bedömningen av intresset av kameraövervakning ska det särskilt beaktas om övervakningen behövs för att förebygga, avslöja eller utreda brott, förhindra olyckor eller andra därmed jämförliga ändamål.

Vid bedömningen av den enskildes intresse av att inte bli övervakad ska det särskilt beaktas hur övervakningen ska utföras, om teknik som främjar skyddet av den enskildes personliga integritet används och vilket område som ska övervakas.

Annons