Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svik inte landsbygden

Regeringens bredbandsmål är att nio av tio hushåll ska ha tillgång till bredband senast år 2020.

Men vilka är de som även i framtiden ska förvägras snabb och säker uppkoppling och därmed tillträde till kunskapssamhället?

Mycket talar för att det är landsbygden som hamnar i kläm – igen.

För oss är det självklart att hela Sverige ska ha likartade förutsättningar i fråga om samhällsservice. Att kvaliteten i skolan, tillgången till mataffär eller bensinstation inte ska vara sämre utanför storstadsregionerna än vad de är i städerna. Det är detta vi brukar sammanfatta i parollen Hela Sverige ska leva.

En grundförutsättning är en framtidssäker infrastruktur – och då handlar det inte bara om vägar och järnvägar. På en modern arbetsmarknad är digital infrastruktur lika viktig.

Det bekräftas av en undersökning där Novus Opinion ställde frågan om vad som är viktigast för tillväxten i gles- och landsbygd. På första plats kommer tillgången till matbutik, men på andra plats – före vägar och sjukvård – återfinns ett utbyggt bredbandsnät.

Med snabb och säker uppkoppling kan människor studera och arbeta på distans samtidigt som entreprenörer kan utveckla och bygga företag – vart de än bor.

Regeringens bredbandsmål är inte tillfredsställande. Det innebär att var tionde hushåll ska stängas ute från den moderna infrastrukturen.

Vem vet vad vi då går miste om?

Glöm inte att det var i Älmhult som Ikea startade, inte i Stockholm.

Historiskt har många av Sveriges största företag och uppfinningar sett dagens ljus på landsbygden.

I dag behöver sådana entreprenörer tillgång till bredband.

En annan stor utmaning är själva kostnaden, uppskattningsvis 40 miljarder kronor. Det är inte realistiskt att, som Sveriges kommuner och landsting (SKL) gör, kräva att kommunerna och deras stadsnätsbolag ska bära Sveriges investeringskostnader för fiber.

Lika orealistiskt blir det att förlita sig på ideella krafter i fiberföreningar för att klara denna viktiga infrastrukturutbyggnad.

Tyvärr är det så det går till på många håll i dag.

För att hela Sverige ska leva krävs ett samarbete mellan det offentliga, ideella och privata.

Nätet ska vara öppet och neutralt – alla hushåll som vill ska kunna ansluta sig och priset ska vara solidariskt. Samma kostnad för boende på landet och i tätort.

Annars riskerar vi att skapa en klyfta mellan dem som får vara med i kunskapssamhället och dem som stängs ute – där bostadsorten avgör om du har tillgång till handel, välfärdstjänster, bankärenden och möjlighet till att delta i ett demokratiskt samhälle på lika villkor.

verksamhetschef Hela Sverige ska leva

Jan Scherman

styrelseledamot IP-Only

Terese Bengard

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel