Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svidande kritik - miljonbidrag användes inte

Statliga miljoner som skulle lyfta Södertäljes utsatta stadsdelar har inte använts.– Det är märkligt agerat, säger Micael Nilsson på Boverket.

2010 flaggade dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag (FP) om ett bidrag på sammanlagt 100 miljoner kronor till utsatta stadsdelar i Sverige.

Två av de femton stadsdelarna var Hovsjö och Ronna som tillsammans fick 20,6 miljoner kronor.

Kommunen har använt sex av miljonerna – till projekt som El Sistema, Berättarministeriet och Idrott utan gränser.

En liten del har även gått till två fotbollsprojekt inom Assyriska FF, det ena för ”utveckling av flickfotbollen och tjejer med invandrarbakgrund” och det andra till ”främjande av nyanlända och flyktingar”.

Boverket fick uppdraget av regeringen att betala ut pengarna till kommunerna.

– Det känns som att Södertäljes redovisning av pengarna är en efterhandskonstruktion om vad som var tillgängligt förra året, vad som kunde tänkas räknas vara de här pengarna, säger Micael Nilsson på Boverket.

Nu har Boverket på regeringsdepartementets uppdrag gjort en uppföljning av vad pengarna har använts till.

– Pengarna är inte märkta för något särskilt, man får göra precis vad man vill för dem även om tanken var att göra ett urbant utvecklingsarbete. I alla andra kommuner är det arbetet i gång – men i Södertälje har man inte gjort något sådant projekt. Det är märkligt agerat, säger Micael Nilsson

Han säger att i dialog med Södertälje har kommunen mest varit kritisk till pengarna över huvud taget.

– När vi ringde för att meddela att pengarna kommit och frågade vad de skulle göra sa de att de inte visste och att de sköt över pengarna till nästa års budget.

Boverket har nyligen gjort en rapport om pengarna. Där står att ”anledningen till att cirka 14 miljoner kronor inte har använts är att kommunstyrelsen tycker att det är svårt att använda pengar som beslutats för två år på ett långsiktigt sätt” och att ”kommunstyrelsen inte har bjudit in förvaltningar eller andra aktörer till diskussion om hur bidraget ska användas”.

Samtidigt har ett projekt i Ronna som skulle utveckla stadsdelen socialt, miljömässigt och fysiskt stått och stampat och väntat på finansiering – som kommunen säger att man inte haft.

– Det finns ett uppdrag men kommunen har ingen aning vad de ska göra med pengarna. En delförklaring är att kommunstyrelsen håller i pengarna och att det inte finns någon uppbyggd organisation för urbant utvecklingsarbete, säger Micael Nilsson och fortsätter:

– I andra kommuner som fått stimulanspengar av regeringen finns en sådan organisation vilket gör att tjänstemännen i de här utsatta områdena protesterar om någon försöker använda pengarna till annat än det de är tänkt för, men i Södertälje finns ingen som försvarar de här områdena.

Boverket besökte även Ronna 2012 för att titta på stadsdelsprojektet som då redan stått och väntat på pengar i två år för att börja genomföras.

– De enda vi fick träffa var en inhyrd vakt, en så kallad trygghetsvärd, samt några kvinnor som satt i sina lägenheter bakom gardiner och var rädda att gå till centrum för att det inte var säkert, säger Micael Nilsson.

Han säger att Södertälje sällan medverkat under de möten som funnits med andra kommuner om vad ”Ullenhagpengarna” kan användas till och ställer sig frågande till varför kommunen inte hakat på projektet som de andra kommunerna gjort.

– Det är konstigt att kommunen tycker att pengarna inte har någon betydelse, även om man är på en annan skala än övriga och kanske tycker det är meningslöst. Vad vet jag, det kanske är andra problem Södertälje behöver stöd till. Man kan ju annars tycka att det borde funnits ett intresse för urban utvecklingspolitik men det har det inte, säger Micael Nilsson.

Politikernas åsikt om pengarna går i sär

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) står fast vid att pengarna använts väl.

– Vi har satsat på saker som fungerar, säger hon.

Pengarna har främst satsats på kultur och fritid, inte Hovsjö och Ronna.

– Vi ville satsa så långsiktigt som möjligt och tror på stora projekt i stället för att dutta här och där och de här sakerna främjar integration och prioriterar barn och unga, säger Boel Godner.

Varför har ni inte använt pengarna ni fått?

– Det är fel att säga att vi inte använt dem, vi har dragit ut på dem. Vi hade hellre velat ha några miljoner per år under tio års tid.

Tage Gripenstam (C) håller med till viss del.

– Det är bra projekt men vi tycker att det är viktigt att få i gång arbetet i stadsdelarna, särskilt som det är en väldig fokusering på centrum nu.

Marita Lärnestad (M) tycker att det är märkligt att pengarna inte har använts.

– Jag var själv med Boel Godner och uppvaktade Ullenhag så vi har verkligen vallat för de här pengarna och så används de inte.

Veronica Westergård (KD) är inne på samma linje.

– Hela förra mandatperioden pratades det om att Södertälje behöver mer pengar för att vi tar ett stort ansvar för flyktingmottagande och vi var överens över de politiska blocken. Det är lite sjukt att vi äskar pengar och när de kommer så har vi ingen plan för dem.

Mats Siljebrand (FP) tycker att kritiken är svidande.

– Det är tråkigt när staten satsar att kommunen inte kan möta upp det. Även om projekten man satsat på är viktiga var det ju inte tanken.

Staffan Norberg (V) är ändå nöjd med att stadsbyggnadsnämnden som han precis lämnat fick de två miljoner man hade önskat.

– Vi har fått det vi ville ha för att satsa på Ronna och Hovsjö men pengarna har kommit alldeles för sent.

Så används pengarna

Ullenhagpengarna avgörs utifrån andel av befolkningen som arbetar, andelen befolkning som har försörjningsstöd samt andelen behöriga till gymnasiet efter årskurs nio.

Södertälje kommun fick 20,6 miljoner kronor i slutet av 2013. Så här har kommunen fördelat pengarna per år:

2013 – 1 250 000 kronor.

2014 – 6 000 000 kronor.

2015 – 7 000 000 kronor.

2016 – 6 382 000 kronor.

Så här har kommunen använt eller tänkt använda pengarna per år:

2013:

Berättarministeriet, 250 000 kronor, för elever i årskurs 2–6 för att utveckla språkkunskaper.

El Sistema, 1 000 000 kronor, för barn i Hovsjö och Västergård med musik som en väg till utveckling.

2014:

Berättarministeriet, 250 000 kronor.

El Sistema, 1 000 000 kronor.

Assyriska FF, dels till fotboll för nyanlända manliga flyktingar mellan 15 och 20 år, dels till fotboll för flickor med invandrarbakgrund, 200 000 kronor.

Idrott utan gränser, för elever i årskurs 4–9 att i samarbete med föreningar ordnat ridning för 75 klasser, en äventyrsdag och simskola för 200 elever. Oklart hur mycket pengar.

2015:

1 000 000 kronor till stadsdelsutveckling i Ronna.

900 000 kronor till en internationell fotbollscup.

500 000 kronor till Berättarministeriet.

1 500 000 kronor till El Sistema.

Kvar att fördela: 3 100 000 kronor.

2016:

Ingen plan för 6 382 000 kronor.

I slutet av 2014 kom ytterligare 13,2 miljoner kronor som ska användas under 2016 och 2017. För dem finns ingen plan än.

Källa: Boverket och Södertälje kommun