Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svetsexperten: ”Arbetet på bron är under all kritik”

När arbetet satte igång med att reparera den skadade bron var en första prognos att den skulle bli klar i mitten av augusti. Men snart upptäcktes det felaktigheter i arbetet och kritiken har inte låtit vänta på sig.

Arbetet med den förra balken har fått flera experter att ifrågasätta valet av leverantör. En kvalitet- och svetsansvarig på ett av Södertäljes smidesföretag som LT pratat med och som vill vara anonym har många funderingar på arbetet.

– Själva arbetet man har gjort med balken är under all kritik. På de bilder som fanns publicerade på Trafikverkets hemsida, men som sedan togs bort kunde man tydligt se att svetsarbetena på plats saknade styrning. Det finns ingen fogberedning (slipat underlag för att underlätta svetsning), bara en fet spalt. Det är inte konstigt att det behöver göras om. Den stora frågan är hur det kunde gå så lång tid innan de blev avpolletterade, säger han. Är de ens certifierade för den här typen av arbeten?

LT har sökt den tidigare leverantören för att undersöka saken utan framgång. På Stålbyggnadsinstitutets hemsida kan man inte hitta företaget på listan över certifierade företag. Det betyder dock inte att företaget saknar ett sådant då uppdateringarna kan dröja och företaget är relativt nystartat. Stålbyggnadsinstitutet har semesterstängt och har inte kunnat svara på frågan.

– Det finns många frågetecken kring hela cirkusen, säger svetsexperten. Har personen som beställt arbetet haft rätt kompetens för den här typen av jobb? Har kraven ställts enligt de lagar och förordningar som gäller? Fanns det någon konstruktör inblandad? Det finns många brister.

– Vi har många lagar och harmoniserade standarder att följa. Tyvärr så är det ofta att det inte följs. Just för att det är så komplicerat. Som tillverkare får man ofta berätta för beställaren vad som krävs av den. Och då är det lätt att gå till någon som inte ställer samma krav, säger han. Det är viktigt att produkten överensstämmer med grundläggande krav och att de kontrolleras i alla steg.

Nu är en ny balk på väg med en ny leverantör.

– Vi får hoppas att det går bra. Men jag kommer bli förvånad om allt kommer att flyta på från och med nu.