Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges flyktingpolitik påverkar oss

Södertälje är en kommun som påverkas starkt av vad som händer i världen. Finanskrisen, Irakkriget och omstruktureringen inom medicinsk forskning är några av de händelser som förändrat Södertälje.

Nu följer vi händelseutvecklingen i Syrien. Vi möts av starka bilder och vittnesmål. Det är avlägsna tv-bilder men vi vet redan att det vi ser är ytterligare en omvärldshändelse som direkt kan påverka vår kommun. Självklart ska Europa och övriga världen hjälpa till att ge skydd till dem som flyr från krig eller förföljelse. Alla har ett ansvar.

Samtidigt behöver vi vara på det klara med att när regeringen beslutar att alla som flyr från Syrien ska få uppehållstillstånd – om än tidsbegränsat – så kommer flyktingmottagandet till stor del att ske i Södertälje och ett fåtal andra kommuner i Sverige.

I dag kan man som flykting själv genom den så kallade Ebo-principen (Eget boende som den asylsökande själv väljer) välja vilken kommun man vill bosätta sig i när man

kommer till Sverige. Enskilda kommuner kan inte påverka det.

Många invånare har vänt sig till oss kommunpolitiker med frågan om inte Södertälje behöver en paus i flyktingmottagandet. Det tycker även vi, men svensk lagstiftning hindrar oss. Södertälje skulle behöva en paus i flyktingmottagandet för att vi ska kunna koncentrera oss på att under en tid skapa en god framtid för de individer som redan kommit hit.

Vi vet vad vi talar om. I samband med kriget i Irak som startade 2003 sökte sig cirka 7 000 personer till vår kommun under några få år. Vi har lärt oss att det av olika anledningar tar i genomsnitt sju år att få ett jobb i Sverige om man har utländsk bakgrund.

Ännu kommer anhöriga till de irakier som flydde till Södertälje från 2003 och framåt. Dessa har liksom många av flyktingarna mycket svårt att få jobb och får ofta bo

inneboende. Som kommunledning har vi svårt att se hur vår kommun på ett värdigt sätt kan klara av en ny stor flyktingvåg. Det finns varken jobb, bostäder eller möjlighet för våra skolor att kunna ge en bra start på det nya livet i ett nytt land.

Vi har från Södertälje kommun vädjat både till den tidigare socialdemokratiska och den nuvarande borgerliga regeringen om att vår kommun bör få möjlighet till en paus i flyktingmottagandet.

Med ändringar i lagstiftningen skulle det vara möjligt. Dessvärre har vi inte fått gehör.

Nu vädjar vi till regeringen igen då ett beslut om uppehållstillstånd för syrier fattats. Södertälje är inte ett bra alternativ för en ny flyktingvåg. Regeringen måste säkerställa att de flyktingar som söker sig till Sverige får en bättre start i vårt land än vad vår kommun just nu kan erbjuda.

kommunstyrelsens ordförande

Ewa Lofvar Konradsson (MP)

kommunalråd

Staffan Norberg (V)

kommunalråd

Boel Godner (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel