Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges bästa skola – i Nykvarn

Nykvarn ska ha Sveriges bästa skola. Nu har arbetet för att nå dit börjat.

Det är inget dåligt mål som politikerna satt upp för skolan i Vision 2025. Hårddraget betyder det att det är ett misslyckande om Nykvarn har landets nästa bästa skola.

– Det känns väldigt stimulerande att sträva efter att bli nummer ett. Men hamnar vi på tredje plats är det ändå jättebra. Och 34:e plats, där vi ligger i dag, är ju också bra, säger utbildningschef Anders Mebius.

Arbetet är i gång, bland annat har ett föräldraråd hållits där föräldrar har fått säga vad de tycker kännetecknar en bra skola. Elever och lärare ska göra samma sak innan alla synpunkter sammanställs i början av december.

Man har valt Sveriges kommuner och landstings rankning som måttstock och den visar att det finns mycket att göra inom matematiken där Nykvarns nior rankas på plats 264 bland Sveriges 290 kommuner.

Ser du någon risk att för stort fokus läggs på att eleverna ska klara proven?

– För att eleverna ska lyckas är det jätteviktigt att de trivs och känner sig trygga i skolan. Då når fler målen, säger Anders Mebius.

– Det ska inte handla om att banka in mattekunskaper. Det är inte framgångsvägen.

Nu ska man fundera ut hur lärare och elever ska jobba annorlunda för att nå målen i än högre grad. Kanske behövs mer pengar till skolan. Men finns det?

– Ja, det får vi se. Vill vi bli nummer ett får vi räkna med att det krävs resurser.

– Jag hoppas att eleverna ska märka en skillnad i sin vardag ganska snart, säger Anders Mebius.

Mathias Jonsson