Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraterna motverkar minskad migration

En viktig fråga för EU-samarbetet är hur vi ska fördela flyktingar på ett solidariskt och humant sätt. Socialdemokraterna värnar asylrätten och anser att alla som har asylskäl ska få komma till ett land i fred.

Anmäl text- och faktafel

I dag finns det inget land i EU som är i krig, detta innebär att de med asylskäl skulle kunna bosätta sig i vilket EU-land som helst. Det är givet att flyktingarna vill ta sig till de länder där man kan skapa sig den absolut bästa framtiden för sig och sina barn. Ett land med välutbyggd välfärd i form av skola, trygghet och vård – ett socialdemokratiskt samhälle.

Men för att välfärden ska fungera väl kan inte stora och snabba förändringar i invånarantal ske.

De flyktingar som söker sig till Sverige har rätt att tas om hand om. Det innebär att om inte välfärden klarar av 150 000 asylsökande på ett år minskar förutsättningarna för Sverige att ta hand om dessa människor. Vi socialdemokrater vill att de som kommer hit ska kunna leva ett värdigt och humant liv, inte slängas in i parallellsamhällen, svarta hyreskontrakt och belåning från första dagen. Det är inte rätt, det är inte värdigt. Därför är vikten av ett gemensamt asylsystem i EU som fördelar flyktingarna mellan länderna rättvist vital.

Sverigedemokraterna är strikt emot en sådan fördelning som i praktiken skulle innebära färre flyktingar till Sverige. De förespråkar att flyktingar ska kunna söka asyl i närområdet. Då blir man lite fundersam. Att ha asylcentrum utanför EU innebär att det blir enklare att söka asyl som i sin tur kommer att innebära att fler beviljas det.

En syrier har större chans att få asyl om man söker sig till ett asylcentrum i närområdet jämfört med att söka asyl inom EU. I stället för att införa asylcentrum behöver vi ha ett fungerande biståndspolitik på plats som underlättar vardagen för behövande.

Ungern och Polen säger att de inte vill ta emot någon, samtidigt som Ungern får mest pengar per capita i bidrag från EU.

Vidare låter det som att dessa asylcentrum utanför EU skulle lösa migrationsproblemen. Det är fortfarande så att det ska vara EU-länder som tar emot dessa asylsökande som beviljats asyl. Vilka länder ska ta emot dessa? Ungern och Polen säger att de inte vill ta emot någon, samtidigt som Ungern får mest pengar per capita i bidrag från EU. Hur rimligt är det egentligen?

Socialdemokraterna går till val på att fördela flyktingarna på ett humant och solidariskt sätt via ett gemensamt europeiskt asylsystem som tvingar medlemsländerna att ta emot flyktingar beroende på bland annat befolkningsantal.

De länder som inte följer detta ska få indraget bidrag. Om vi fortsatt inte vill vara beroende av Turkiet och Erdoğan så behövs detta asylsystem. Endast så kan vi försäkra och stärka asylrätten, ge flyktingarna bra förutsättningar för att leva vidare samt minska migrationen till Sverige. Detta är Sverigedemokraterna emot.

Sarkis Khatchadourian (S)

ordförande SSU Södertälje, internationell ledare SSU Stockholms län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel