Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraterna förstärker hederskulturer

När vi läser Sverigedemokraternas principprogram och deras syn på kultur och etnicitet slår det oss att de inte vill på allvar bekämpa hederskulturer. Skälet är mycket enkelt de vill att kulturer inte ska beblandas, de vill ha en enfaldig kultur.

Kultur är så mycket mer än tavlor, musik, film och liknande, det är även sedvänjor, normer och samhällskoder i ett samhälle.

Många av oss har bekämpat och kommer att bekämpa de värsta avarterna inom hederskulturen för att nå ett jämlikt samhälle. Då måste vi nå fram till de som är fast i hederskulturer och då måste vi ha en mångfald av åtgärder. Det viktigaste är att i så tidig ålder tala om att vi alla är jämlika och har samma människovärde oavsett var vi kommer ifrån eller vilken religion vi har. Vi kan inte ha religiösa friskolor, våra skolor ska vara sekulära och jobba med genuspedagogik.

Nationalismens gemenskap är inte en jämlik gemenskap.

Södertälje är en kommun med invånare med väldigt olika bakgrund. Segregation och ekonomiska klyftor är ett hinder för integrationen. Vänsterpartiet är det parti som på allvar vill minska klyftorna i samhället. Det finns också politiska krafter som motverkar integrationen. Nationalismen tillåter inte alla att bli riktiga svenskar. I stället blir identiteter som syrian, kurd, jude etcetera ett hinder för att samtidigt bli svensk på riktigt. Nationalismens gemenskap är inte en jämlik gemenskap.

En annan farlig politisk kraft är religiösa fundamentalister som finns inom alla religioner bland annat vissa islamistiska grupper som i dag uppmanar muslimer att inte rösta i valet. Man försöker övertala svenska muslimer att Sverige inte är till för dem.

Många som växer upp i dagens Södertälje möter de här båda formerna av extremism. Nationalismen som utesluter dem från gemenskapen och den religiösa extremismen som uppmanar dem att inte integreras i samhället.

Vänsterpartiet står för en sekulär demokrati som erbjuder en gemenskap byggd på jämlikhet. I skolan ska alla barn få lära sig om sina rättigheter och skyldigheter. Invandrare som kommer till Sverige ska ges en god orientering om såväl sina rättigheter som skyldigheter, men även normer och sedvänjor.

Vår syn på jämlikhet gör inte skillnad på ”riktiga svenskar” och invandrare. Vår syn på integration innebär att alla ska ges möjligheten till jobb, utbildning och bostad. Vi vill ha ett Sverige som håller ihop och inte skiljer folk från varandra. Vi har sett resultaten från länder som har haft åtskillnader mellan folk och deras kulturer och det är apartheid.

Amineh Kakabaveh

riksdagsledamot Vänsterpartiet

Lennart Rendik

vänsterpartist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel