Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige står redo för terrorhotet

Vi sörjer med Bryssel, vi sörjer med skadade och anhöriga och vi ser hotet mot det öppna och demokratiska samhället.

Europa har återigen drabbats av terror. Terrorattentatet i Bryssel slog mot det demokratiska Europas nav. Vi sörjer med Bryssel, vi sörjer med skadade och anhöriga och vi ser hotet mot det öppna och demokratiska samhället.

För att terrorismen inte ska nå sina mål om slutenhet och splittring måste vi göra allt för att bemöta och bekämpa detta hot samtidigt som vi inte får låta terroristerna nå sitt mål, att slå sönder vårt samhälle och skrämma oss till ett repressivt samhälle.

Den rödgröna regeringen arbetar därför för att genomföra åtgärder mot terrorism i enlighet med inriktningarna i den nationella strategin som beslutades i augusti.

Den överenskommelse som slöts i december mellan regeringspartierna samt M, C, L och KD visar också att det finns en bred parlamentarisk enighet kring vad som behöver göras.

Som en följd av den rödgröna regeringens strategi och den breda parlamentariska överenskommelsen vidtas nu en rad åtgärder:

• Den 1 april träder kriminaliseringen av terrorkrigsresor i kraft.

• Den 15 april träder den skärpta passlagstiftningen i kraft.

• Den 29 mars presenteras utredningsförslag om skärpta straff för olovlig hantering av sprängmedel och handgranater.

• Inom kort tillsätter regeringen också en utredning av hemlig dataavläsning.

Vi behöver kunna hantera konsekvenserna av ett terroristattentat även i Sverige. Polismyndigheten ska därför säkerställa att polisens insatsstyrkor kan agera på flera platser samtidigt under en längre period.

Våra hjärtan är nu i Bryssel, med vänner och kollegor, med anhöriga som är oroliga för någon de älskar, och framför allt: med de människor som har skadats eller förlorat sitt liv.

Sverige står i solidaritet med Belgien, Europa och världen i kampen mot terrorn var den än visar sig. Vi kommer att göra vad vi kan för att stötta dem i en svår tid, hjälpa dem att ställa de skyldiga till svars och att motverka att nya terrordåd sker.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel