Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige sponsrar IS med oljedollars

Saudiarabien är en diktatur som styrs av medeltida lagar som har sitt ursprung i wahhabaismen, en förgrening inom islam som företräds av sunniter. De kallar sig även salafister.

Ser vi på dagens terrorism som utövas av islamister kommer nästan alla uteslutande från gruppen salafister. Wahhabaismen har sitt ursprung i Saudiarabien och är den statsbärande religionen och enda till-låtna religionen. Wahhabaismens lära har sitt ursprung i stor del av den Hanbalistiska rättsskolan från 800-talet som anses vara den mest restriktiva rättskolan.

Wahhabaismen förordar till exempel att muslimer inte ska umgås med icke troende, de förordar segregation, förbjuder musik, hasardspel, hur de troende ska vara klädda med mera. De anser att avgudadyrkan som att besöka gravplatser är en synd. När wahhabaisterna kom till makten i Saudiarabien förstördes flera gravar, bland annat jämnades Mohammeds mors grav med marken, de har förstört moskéer och andra byggnader som de anser står för avgudadyrkan. I Palmyra har IS förstört många historiska monument.

I Europa främst i Tyskland och Frankrike har antalet salafister fördubblats på fem år och i Frankrike är 90 av 2500 muslimska församlingar salafistiskt inriktade. I Sverige finns de i Gävle och Örebro med ekonomiskt stöd från Qatar. Men för att kunna utöka sin verksamhet så får salafisterna ekonomiskt stöd från wahhabaisterna i Saudiarabien och Qatar. Saudiarabien som är en av de värsta diktaturerna i världen. Ett land som får sina rikedomar från oljan som de säljer till västvärlden. Vi i den demokratiska världen förespråkar kompromisser, religionsfrihet, individens frihet att själv få avgöra sina val, vill vi dansa så dansar vi. Inom politiken kompromissar vi nästan varje dag och vi lyssnar och lär av varandra. Allt detta motsätter sig wahhabaismen.

Vår utrikesminister Margot Wahlström hade modet att kritisera Saudiarabien. För detta mod rasade Svenskt näringsliv och allianspartierna. Hon förstörde affärerna. Med facit i hand, när vi nu vet och har vetat en längre tid att IS får aktivt stöd från Saudiarabien och Qatar, ter sig denna kritik märklig.

Är det kanske så att när affärer görs med dikaturer så får vi räkna med lite svinn i form av människo-liv. När vi tankar bilen så skänk en tanke till alla offer som IS med hjälp av oljemiljonerna har gjort. De allra flesta av offren är andra muslimer, merparten av muslimerna i världen tar kraftigt avstånd wahhabismen.

Humanist och vänsterpartist

Lennart Rendik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel