Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige måste erkänna turkiskt folkmord

Under åren 1914-19 skedde, i första världskrigets skugga, ett av historiens värsta men samtidigt minst uppmärksammade folkmord. Det var det ottomanska rikets massaker på cirka 1,2 miljoner armenier, assyrier/syrianer, kaldéer, pontierkristna greker och andra kristna grupperingar.

Massakern, kallad Seyfo, erkändes av FN som folkmord för 20 år sedan och därefter har andra länder följt efter.

Sverige har ännu inte erkänt massakern som folkmord – tvärtom har motståndet på sina håll varit massivt mot ett sådant erkännande. I en omröstning i riksdagen 2008 avvisades en motion om folkmordserkännandet med röstsiffrorna 237–45.

Vid den senaste socialdemokratiska partikongressen ville Mona Sahlin och hennes partiledning avslå ett förslag om att Seyfo skulle erkännas som folkmord, uppenbarligen därför att (S) varken vill äventyra Turkiets EU-medlemskap eller muslimska röster inför det kommande valet. Förslaget röst-ades dock igenom, vilket är ett steg i rätt riktning.

De kristna som inte dog eller lyckades fly under Seyfo – 200 000 lyckades trots allt komma undan - tvingades under omänskliga förhållanden marschera med koncentrationsläger på syriskt territorium som mål. Många dog på vägen. Överlevande kvinnor i området såldes till harem medan barnen fick växa upp utan rätt till sin identitet och tvingades genomgå tvångsomvändning till islam.

Det ottomanska folkmordet blev 20 år senare en förebild för Adolf Hitler och de tyska nationalsocialisterna. I ett tal 1939 frågade Hitler retoriskt: ”Vem talar i dag om den armeniska frågan?” Argumentet var att på samma sätt som omvärlden glömt bort folkmordet på armenier och andra kristna, skulle utrotningen av judar och andra oönskade grupperingar i Tredje riket snart ha glömts.

Hitler hade fel. Sedan dess har historiens kvarnar malt på, om än långsamt. Sanningen om Seyfo är numera välkänd även i Sverige.

Sverigedemokraterna menar att vi måste sätta ner foten och kalla saker vid deras rätta namn.

Vi måste också kräva att Turkiet tar sitt ansvar och erkänner folkmordet och slutar upp med att bryta mot de mänskliga rättigheterna genom att exempelvis fängsla dem som använder ordet folkmord för den nämnda massakern.

Andra vice ordförande

Tommy Hansson (SD),

chefredaktör SD-Kuriren

Nader Hillawi (SD)

fullmäktigekandidat Södertälje

Carina Herrstedt (SD),

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel